poniedziałek, 2 listopada 2015

jabłkowe racuchy

                      racuchy z jabłkami

Delikatne placek w którego wnętrzu znajdziemy,  soczysty krążek jabłka, to wprost idealny pomysł na śniadanie.
Szczególne w jesienny, poniedziałkowy poranek.

składniki dla czterech osób
2 szklanki mąki
1 szklanki mleka zsiadłego mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
szczypta cynamonu
łyżka oleju



sposób przygotowania

W misce wymieszać mąkę,  cukier i proszek do pieczenia,  następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na kilka minut.

Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra.

 Rozgrzać  patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem.

Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron aż  lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przełożyć na talerze, posypać cynamonem i podawać.




1 komentarz: