poniedziałek, 2 listopada 2015

jesienna zupa jarzynowa z brokułem

                                          zupa z jarzynowa

Aromatyczna i pożywna jarzynowa zupa, to posiłek który warto podać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień.


składniki dla sześciu, ośmiu osób

wywar drobiowy

2 udka kurczaka
2 łyżki oleju
2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
kawałek korzenia selera
1 marchew 
szczypta lubczyku
sól,pieprz

zupa
2-3 marchewki
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 por 1 cebula
2 łyżki masła
3 ziemniaki
kawałek korzenia selera 
1 niewielki brokuł
2 l wywaru z kurczaka                   
100 ml słodkiej śmietany
domowe maggi według tego przepisu
sól, pieprz
natka pietruszki 


sposób przygotowania


Udka kurczaka dzielimy na dwa kawałki, selera  oraz marchew obieramy i kroimy w drobniejsze części.
Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Do cebuli dodajemy  selera, marchew oraz mięso kurczaka, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.

Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 50-60 minut. 

Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając  oddzielnie  mięso z kurczaka (warzywa  i kości odrzucamy).


Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki).
Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  zalewamy drobiowym bulionem.

Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka).

Zupę gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek, sól, pieprz oraz maggi.

Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną pietruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz