piątek, 6 listopada 2015

oliwa czosnkowa

                            oliwa czosnkowa
Oliwa czosnkowa

Nuta czosnku w oliwie, sprawia że staje się czymś więcej niż zwykłym dodatkiem do potraw.
Kiedy jest nam potrzebna "od ręki", dobrze jest znać sposób w który przygotujemy ją w kilka minut.

składniki


200 ml oliwy
pół główki czosnku








sposób przygotowania

Do niewielkiego rondla wkładamy w łupinach ząbki czosnku z połowy główki, zalewamy oliwą z oliwek ( nie musi byś z pierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił.
 Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa.
Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz