poniedziałek, 16 listopada 2015

pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle

                             zupa pietruszkowa



Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień.

składniki dla czterech osób


4 spore pietruszki
1 gruszka
1 cebula
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
garść orzechów laskowych
szczypta czarnuszki
szczypta chili
sól



sposób przyrządzenia



W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną i pokrojoną w cząstki cebulę.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pietruszki, całość smażymy przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z warzywami bulion i gotujemy dalej, na niewielkim ogniu, przez trzydzieści minut.

Następnie warzywa miksujemy blenderem, ponowne stawiamy na palniku i zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę.

W tym czasie gruszkę kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle.


Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość  posiekanymi orzechami laskowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz