Dla wielu, danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania.
składniki
1 cebula
1 niewielkie kwaśne jabłko
2 łyżki octu
sok z ćwiartki cytryny
250 ml kwaśnej śmietany
pieprz
sposób przygotowania
Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko.
W misce mieszamy ze sobą jabłko, cebulę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę.
Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi, przekładając każdy kawałek pozostałą masą śmietanową.
Całość wstawiamy na dwanaście godzin do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
Następnie wyjmujemy i podajemy, na przykład z gorącymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz