Jest to jeden z najprostszych sposobów, na wykonanie domowej wędliny.
Przy czym smak i aromat mięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie.
składniki
na każdy kilogram mięsa
150-200 g cukru
150-200 g soli
zaprawa
na każdy kilogram szynki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka majeranku
2-3 liście laurowe
8-10 ziaren kolendry
3-4 ziaren jałowca
szczypta suszonego czosnku
szczypta soli
sposób przygotowania
Mięso myjemy, wykrajamy z niego foremne szynki i wkładamy je do sporej miski.
Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w szynki.
Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą.
Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką samą ilość soli.
Teraz znów wkładamy szynki do misy, nacieramy je dokładnie solą i odstawimy w chłodne miejsce, na kolejne 24 godziny.
Następnego dnia wyjmujemy szynki z soli, znów dokładnie płuczemy i pozostawiamy ( najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia.
Do moździerza wkładamy liście laurowe, ziarna jałowca, kolendrę, pieprz, gorczycę i rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw ( paprykę słodką, czosnek, majeranek i sól) i całość mieszamy.
Do jednego z końców pończochy przywiązujemy sznurek, na którym powiesimy szynkę.
Teraz szynki zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni i zostawiamy ją w spokoju na 3-5 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa).
Następnie z szynek zdejmujemy osłonę z pończochy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem.
Wygląda super. Uwielbiam taką szynkę. Niestety do samodzielnego wykonania potrzeba dobrego źródła mięsa, a o to może być trudno
OdpowiedzUsuń