środa, 4 listopada 2015

puszysty maślany chlebek odrywany

                maślany chlebek


Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o poranku.

składniki


0,6 kg mąki pszennej
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
20 g drożdży
szklanka mleka





sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.

Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy połowę roztopionego masła, resztę mleka i cukier.


 Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach . 
Następnie z ciasta formujemy  kule, smarujemy je masłem, wkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilkanaście (10-14) niewielkich części, każdą z nich smarujemy roztopionym masłem i zagniatamy w kształt kulki.
Kawałki ciasta układamy, jeden przy drugim, w wyłożonej pergaminem ( lub wysmarowanej tłuszczem) żaroodpornej foremce i zostawiamy na pół godziny, w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia.


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętego ciasta pozostałym masłem i wkładamy je do piekarnika, piekąc  przez 20-25 minut.

Wyjmujemy chlebek z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i od razu podajemy.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie rwańce:) Nie potrzebuję do nich żadnych dodatków

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, muszę go kiedyś przetestować :)

    OdpowiedzUsuń