czwartek, 12 listopada 2015

owocowy ryż z orzechami włoskimi

               ryż z orzechami włoskimi 

               
Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia.


składniki dla czterech osób
3/4 szklanki ryżu
sok z jednej cytryny
1 gruszka
1 jabłko
1 banan
50 g łuskanych włoskich orzechów
3 łyżki miodu



sposób przygotowania

Ryż płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko.

 W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).
 Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. 

Teraz widelcem mieszamy ugotowany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie",  następnie wsypujemy ryż do owoców, mieszamy, zostawiamy na 2-3 minuty i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz