sobota, 7 listopada 2015

pikantna pieczona szynka

                                           pieczona szynka


Dziś zaproponuję przepis, który powinien znaleźć uznanie, u wszystkich miłośników pikantnych pieczeni.
Mam nadzieję, że aromatyczna szynka upieczona z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego tygodniowego jadłospisu.

składniki


1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki
marynata
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól,  pieprz

składniki zaprawy
5-6 papryczek tabasco czerwone skworcu
1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego skworcu
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1,5 łyżki pomidorów suszonych
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach 
1/2 łyżeczki korzenia lubczyku  skworcu
2 łyżki oliwy
sól

sposób przyrządzenia 

W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól. 
Szynkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. 
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). 

Następnego dnia szynkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem.

Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso.
Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory.
Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę.

Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy szynkę i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut.
Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia.
Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia.
Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia ( najlepiej połączonym z masłem i słodką śmietaną), lub na zimno


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz