wtorek, 10 listopada 2015

zupa z pieczonego bakłażana

           zupa z pieczonego bakłażana


składniki dla czterech osób
2 bakłażany
słoik domowych pasteryzowanych pomidorów lub puszka pomidorów
1,5 l bulionu
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
2 łyżki sezamu
szczypta chili 
sól



sposób przygotowania

Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Do garnka wsypujemy sezam, prażymy go przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu, często mieszając i uważając aby się nie przypalił.
Do garnka z uprażonym sezamem wlewamy  oliwę, dodajemy obranego ze skóry pieczonego bakłażana ( pokrojonego na mniejsze części) i obrany z łupiny czosnek.


 Całość smażymy  przez dwie minuty, a następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy  na małym ogniu przez pięć minut.

Teraz garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość.


Na koniec, ponownie zagotowujemy zmiksowane warzywa, przyprawiamy solą, szczyptą chili, dodajemy posiekaną świeżą pietruszką, oraz kukurydzę i nakładamy zupę na talerze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz