poniedziałek, 30 listopada 2015

aromatyczna szynka pieczona na jabłkach

                                          szynka pieczona z jabłkiem

Jesienna aura sprawia, że mamy apetyt na "konkretne" dania.
Niewątpliwie należy do nich pieczeń z wieprzowej szynki, której wyborny smak, został tym razem dodatkowo podkreślony, aromatem pieczonych jabłek. 


składniki


1,5 kg foremnej wieprzowej szynki
3-4 niewielkie kwaśne jabłka

1,5 łyżki soli kamiennej grubej 
1 łyżeczka cukru brązowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka lubczyku
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta suszonego czosnku
szczypta majeranku
2 łyżki oleju


sposób przyrządzenia 

W misce mieszamy ze sobą olej, pokruszone liście laurowe, pieprz ziołowy, rozgniecione nożem ziarna ziela angielskiego, lubczyk, majeranek, suszony czosnek, cukier,oraz sól. 
Szynkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. 
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). 

Następnego dnia kroimy dwa jabłka w grube plastry i układamy je
na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką).

Na jabłka kładziemy naszą szynkę i wstawiamy całość do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20-25 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, dokładamy do pieczeni pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki, przykrywamy brytfankę i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na trzydzieści minut.
Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia.
Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia.
Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, lub na zimno


1 komentarz:

  1. jak upiekę to na pewno powiem jak smakowało,a na razie dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń