piątek, 6 listopada 2015

racuchy z gruszkami

                     racuchy z gruszkami

Podane na śniadanie placki z gruszkowym nadzieniem sprawią, że raźniej spojrzymy na trudy nadchodzącego dnia.

składniki dla czterech osób
2 szklanki mąki
1 szklanki mleka zsiadłego mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki
szczypta cynamonu
łyżka oleju



sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę,  cukier, cynamon i proszek do pieczenia,  następnie dodajemy zsiadłe mleko, oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut.

Gruszki dzielimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy  je w cienkie plastry.

Rozgrzewamy  patelnię ( najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem.

Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco wody.

Nabieramy ciasto łyżką i smażymy je na patelni, na niewielkim ogniu.
Placki smażymy z obu stron, aż  lekko zbrązowieją, a następnie przekładamy je na talerze i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz