wtorek, 17 listopada 2015

suszony na piecu boczek

                         boczek suszony


Jest to prosty i szybki sposób, na wykonanie domowej wędliny.
W końcowym efekcie otrzymujemy wyrób, który w smaku nie ustępuje,  nawet najbardziej uznanym produktom typu schinkenspeck.


składniki 


2 kg niezbyt tłustego boczku

na każdy kilogram mięsa
150-200 g cukru
150-200 g soli






zaprawa

sól kamienna 
liść laurowy 
ziele angielskie 
gorczyca biała 
kolendra 
pieprz ziarnisty
czosnek suszony 
majeranek

sposób przygotowania

Boczek myjemy, kroimy na foremne kawałki i wkładamy  do sporej miski.

Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w mięso. 
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą.
Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką samą ilość soli.
Teraz znów wkładamy boczki do misy, nacieramy je dokładnie solą i odstawimy w chłodne miejsce, na kolejne 24 godziny. 

Następnego dnia wyjmujemy boczki z soli, znów dokładnie płuczemy i pozostawiamy ( najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia.

Do moździerza wkładamy liście laurowe, kolendrę, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i  rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw  (  czosnek, majeranek i sól)  i całość mieszamy.
Teraz z każdej strony, nacieramy nasze boczki przyprawami.



Następnie nożem wykonujemy w mięsie nacięcie, przewlekamy przez powstały otwór sznurek,  na którym powiesimy boczek.

Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa).

Następnie boczki zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem.



4 komentarze:

  1. Też tak robię, ale raczej z szynką lub schabem. Według mnie czas dojrzewania to minimum dwa tygodnie, ale to zależy od grubości mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek cukru, na pierwszym etapie wyrobu wędliny, znacznie skraca czas jaki mięso potrzebuje by dojrzeć.
      Dwa tygodnie i dłużej dojrzewają wędliny peklowane mieszaniną z saletrą ( lub alkoholem ) wtedy faktycznie wieszamy je w chłodnym, przewiewnym miejscu i czekamy:))

      Usuń
  2. Jak długo można przechowywać taki boczek bez lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chłodnym przewiewnym miejscu nawet kilka tygodni, należny tylko raz na 2-3 dni dokładnie przetrzeć go czystym płótnem nasączonym olejem ( lub innym naturalnym tłuszczem).

      Usuń