środa, 2 grudnia 2015

zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem

                      zapiekany kurczak z kalafiorem

Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami  kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu.
Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół.


składniki dla trzech osób

1 kalafior ( około 600 g)
450 g piersi z kurczaka
150 g  sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 jajka
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
5 łyżek przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy 
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz



sposób przygotowania

Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.

Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko.

Na rozgrzaną  patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera.
Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.

Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty.

Kalafiora  dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni.

Do miski, na tarce ścieramy  ( na dużych oczkach) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i dwa rozbite jajka.
Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony), dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy i wylewamy masę na wierzch kalafiora z kurczakiem.
  
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.

Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i podajemy.



1 komentarz: