środa, 23 grudnia 2015

wyborne śledzie po sułtańsku

                     śledzie po sułtańsku


Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań.
Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole.

składniki 

4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy
1 cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki oleju
60 g rodzynek






sposób przygotowania

 Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną w plastry cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz sok z cytryny.
 Całość mieszamy, zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.

Następnie  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.

Do  marynaty dodajemy filety śledziowe,  wcześniej  opłukane  solnej zalewy.

Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie.


Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) z przestudzoną marynatą.

Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz