wtorek, 29 grudnia 2015

łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem

  zapiekany pod beszamelem łosoś


Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru.
Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem.
Wiadomo we wszystkim najważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i  łosoś.

składniki dla czterech osób
450 g surowego łososia
1 papryka
1 kalafior 
sól, pieprz
natka pietruszki

sos beszamelowy
50 g masła
50 g mąki
1/2 l mleka
ząbek czosnku
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa


sposób wykonania


Łososia kroimy w plastry, kładziemy  do  miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.  
Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko).

Następnie dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką. 
Teraz możemy przygotować sos beszamelowy.
Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę.
Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem,  gałką muszkatołową, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania.
Sos beszamelowy wlewamy na kalafiora z łososiem, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni.
Następnie wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz