czwartek, 17 grudnia 2015

aromatyczne korzenne śledzie

              śledzie w korzennej zalewie

Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy  kupić praktycznie w każdym sklepie. 
Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś.

składniki 


1 cebula
2 łyżki miodu
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 strąki kardamonu
szczypta cynamonu
kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżki octu spirytusowego
pół cytryny
kieliszek koniaku 
2/3 szklanki oleju
1 łyżka domowego maggi
5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów





sposób przygotowania

 Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru.
 Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.


Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w krążki cebulę, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy i studzimy zawartość.

Do  zalewy dodamy śledziowe  matiasy z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczymy filetów ( opłukujemy je tylko z zalewy).

Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie.
W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie.

Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny.

Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz