środa, 30 grudnia 2015

rosół z domowymi łazankami

                 rosół z łazankami

Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. 

składniki dla sześciu osób


1 kg gorszych części drobiu  (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu)
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 cebula
2- 3 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
2 łyżki domowego maggi
sól, pieprz 
szczypiorek
natka pietruszki

łazanki

250 g mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli








sposób przygotowania

Do garnka wkładamy kawałki drobiu,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk.
Całość zalewamy zimną wodą, tak aby drób i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części tylko z kurczaka skracamy gotowanie do 35- 40 minut).
Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu.

Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju, oraz sól i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około piętnastu minut).

Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na dziesięć minut.
Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy.

Następnie płat ciasta kroimy nożem, wpierw wzdłuż a następnie w poprzek na paski ( takie jak lubimy) uzyskując kształt łazanek.
Pokrojone ciasto gotujemy  w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut.

Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchew ( jedną lub dwie w zależności od upodobań), całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, oraz  maggi, dokładamy posiekana natkę pietruszki, oraz szczypior. 
Rosół rozlewamy na talerze, do każdej porcji dokładamy łazanki  i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz