poniedziałek, 7 grudnia 2015

zupa ze szczupakiem smażonym na maśle

                                            zupa ze szczupakiem



Ta zupa,  często gości na moim stole, a dzieje się tak z dwóch powodów.
Pierwszym jest prostota składników i łatwość wykonania.
Drugim powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak.


składniki dla czterech osób


na zupę 


cały szczupak o wadze około kilograma
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 ziemniaki
5 łyżek oliwy
1 papryka czerwona
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól,pieprz
natka pietruszki



na sporządzenie rybnego wywaru

gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb)

4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól



sposób przygotowania


Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ).
Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.

Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając  warzywa ( cebule, marchew, seler)  i przyprawy.

Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie  przez dwadzieścia minut. 
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.

(Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie wywaru)

Teraz w garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc. 
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty.

Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez  dziesięć minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor.

Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia. 

Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz