wtorek, 1 grudnia 2015

pora na szybkiego, duszonego pora

                                  duszone pory

Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone z piersią kurczaka, to przepis  na szybkie i niezwykle smaczne danie.



składniki dla czterech osób

650 g piersi z kurczaka
3 duże pory
1 puszka pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
7-10 łyżek wody
sól, pieprz
natka pietruszki







sposób przygotowania


Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, oprószamy  pieprzem, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie dokładnie myjemy pory i kroimy je na cienkie plastry ( tylko białą część).

Na rozgrzaną  dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oleju i na dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony.

 Następnie  kawałki piersi zdejmujemy z patelni  ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię  kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory.
Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty.


Teraz możemy do porów  dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dodajemy mięso kurczaka, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez dziesięć minut.

Po dziesięciu minutach wyłączamy palnik, nakładamy  nasze danie na talerze, posypując je  posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz