czwartek, 3 grudnia 2015

gulasz węgierski z wieprzowej szynki

                        gulasz węgierski

Dziś chciałem przestawić jeden z madziarskich przepisów na gulasz.
Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania.
Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka.
Nic tylko siadać i zajadać.

składniki dla czterech osób


650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki
2 papryki czerwone
słoik pomidorów (0,6 litra)
2 cebule
3-4 ząbki czosnki
4 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
natka pietruszki


sposób przygotowania
Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu.

Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty.
Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski.
Teraz do garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i dokładamy do garnka wieprzowe mięso.

Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut.


Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem.

Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście minut.
Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem, kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz