piątek, 18 grudnia 2015

sałatka z kabanosem, smażonymi pieczarkami i jajem

sałatka z kabanosem i pieczarkami


Dodanie do sałatki cienkiego, podwędzanego kabanosa, nadaje jej niepowtarzalny charakter.
A jeżeli w sałatce, znajdziemy również przesmażoną na maśle pieczarkę, to smak potrawy będzie wprost wyborny.

składniki dla sześciu osób


5 jajek
500 g pieczarki
1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
250 g groszku konserwowego
250 g kukurydzy konserwowej
150 g kabanosów
2 ogórki konserwowe
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
sól, pieprz

sposób przygotowania

W garnku gotujemy jajka na twardo.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię, ma której wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki masła i łyżkę oliwy.
Pieczarki przesmażamy przez pięć minut, na dużym ogniu, lekko je soląc i pieprząc

Kabanosy, oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski, dodając do nich posiekaną, razem ze szczypiorem dymkę, oraz lekko przestudzone pieczarki.

Na  sicie płuczemy i odcedzamy  kukurydzę i groszek, a następnie dodajemy do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję.
Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz.

Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy, udekorowaną kawałkiem jajka. 

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz