czwartek, 10 grudnia 2015

orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami

          chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami


O zaletach mąki orkiszowej, napisano  już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć.
Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów.


sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
6 łyżek aktywnego zakwasu 
2 szklanki letniej wody





wypiek
2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pszennej
10-12 suszonych pomidorów z zalewy
80 ml oleju z zalewy spod suszonych pomidorów
woda
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka soli


sposób wykonania

Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy sześć łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin.

Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól. 


Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. 
Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować).
Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)

Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy  w  ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia.


Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut.

Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia będzie się kruszył a nóż podczas krojenia, będzie "klei" się do chleba.


2 komentarze:

  1. jaki ładny chlebek! :) A foremki jakich rozmiarów są?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby upiekłem w foremkach wielkości 11 na 30 cm, używając jako miary objętości dużej szklanki ( 1 szklanka = 150 g mąki) smacznego :)

      Usuń