poniedziałek, 14 grudnia 2015

miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami

            placuszki z miodem i płatkami


W zimny ponury poranek, trudno wyobrazić sobie na śniadanie coś lepszego niż miodowe placki.
A jeżeli do placków dodamy zdrowych orkiszowych płatków, to po zjedzeniu takiego śniadania, pogoda za oknem od razu wyda nam się ładniejsza.

składniki dla trzech osób
1 szklanka mąki
2/3 szklanki mleka 
2/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka orkiszowych płatków
1 jajko
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju



sposób przygotowania

Do miski wsypujemy orkiszowe płatki, zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy misę i całość odstawiamy na sześć, siedem minut.
Następnie do namoczonych płatków, dodajemy  mąkę,  miód, proszek do pieczenia,  mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty.


W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem.

Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki.
Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przekładamy na talerze, polewamy odrobiną miodu i podajemy.


1 komentarz:

  1. Takie placuszki są na pewno pyszne na śniadanie - idę szukać składników żeby je dziś przygotować :) W poszukiwaniu innych inspiracji, nie tylko śniadaniowych, zapraszam na mojego bloga :) www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń