poniedziałek, 7 grudnia 2015

ciasteczka maślane z czekoladą i płatkami jęczmiennymi

                               ciasteczka maślane z płatkami


Ciastka te stanowią połączenie wybornego smaku i zdrowych, naturalnych składników.
Czy można sobie wyobrazić lepszy deser?.


składniki

1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków ( u mnie jęczmiennych)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłem gorzkiej)
duża garść rodzynek
szczypta soli


sposób wykonania

Do  misy wsypujemy mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki, sól i mieszamy składniki ze sobą.


Teraz dodajemy stopione masło,oraz jajko, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, następnie formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Następnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki.
Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki.
Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią do pokruszonej czekolady i wciskając ją w ciasto.

Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze ( czekoladą ku górze), a następnie blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez piętnaście minut.

Wyjęte ciastka studzimy i podajemy.



1 komentarz: