poniedziałek, 18 kwietnia 2016

szarlotkowa tarta

                                        tarta szarlotkowa



Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny.

składniki

135 g miękkiego masła
300 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu





sposób przygotowania

 Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3 i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.


Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę)
W foremce dociskamy  mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem.

Naczynie wkładamy  do piekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 15 minut, po czym  wyjmujemy je z piekarnika.

Teraz na upieczony spód tarty wykładamy masę z jabłek.
Z lodówki wyjmujemy  mniejszą część  ciasta, rolujemy je w kształt  cienkich wałeczków i układamy na wierzchu tarty ( możemy również ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy zamiast w lodówce trzymamy je  zamrażarce)

Całość wkładamy do piekarnika i  pieczemy przez dalsze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie tartę z piekarnika wyjmujemy, studzimy i podajemy.





wtorek, 12 kwietnia 2016

jaja w sosie tatarskim

        jajka w tatarskim sosie




Sos tatarski należy to tego rodzaju dodatków, które równie dobrze komponują się z rybą mięsem czy też w końcu z jajem.
Dlatego dziś pragnę przedstawić prostą propozycję, na danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne.



składniki


6-8 jaj
1/2 pęczka szczypioru
3 niewielkie kiszone ogórki
4 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików)
3 łyżki majonezu
3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany)
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
sok z ćwiartki cytryny
szczypta pieprzu i soli



sposób przygotowania


Jajka gotujemy na twardo.
Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz połowę szczypioru i wkładamy do miski.
Następnie do miski dodajemy majonez, kwaśną śmietanę ( lub jogurt naturalny), musztardę, miód i sok z cytryny, całość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem.

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, układamy na półmisku i zalewamy  sosem.
Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na trzydzieści minut.


Gotowe danie wyjmujemy z lodówki, posypujemy resztą drobno posiekanego szczypiorem i podajemy.

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze

   wędlina długo pieczona z łopatki





W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z  niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab.

składniki 


1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki


sucha mieszanka peklująca 
( ilość podana na półtorej kilo mięsa)
sól kamienna  30 g
saletra 3 g
cukier brązowy 7 g
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 4 szt
gorczyca biała płaska łyżeczka
kolendra 3 ziarna
pieprz czarny 3 ziarna
czosnek suszony płaska łyżeczka  

dodatkowo
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu
szczypta suszonego czosnku
sznurek do wiązania, lub siatka do wędlin

sposób wykonania

Ładnie wykrojony kawałek łopatki myjemy, wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) i zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób.

Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w łopatkę. 


Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso.

Zapeklowaną łopatkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce nacieramy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu, szczyptą czosnku i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską.

Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut.
Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe.
Naszej łopatki używamy tak jak innych wędlin.

piątek, 8 kwietnia 2016

sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną

Tort sernikowy z bitą śmietaną

Każdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze  wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu.

składniki

biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła







masa tortowa
1 kg twarogu z wiaderka
3/4 szklanki cukru
5 płaskich łyżek żelatyny
1 szklanka wody
600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych)
400 ml śmietany 36 procent
4 łyżki cukru pudru
4-5 ziaren kakaowca, lub dwa paski gorzkiej czekolady
dodatkowo do wiśniowej galaretki
2 łyżki żelatyny
1.5 szklanki wody
3 łyżki cukru
oraz
tortownica  o średnicy 28 cm
pergamin


sposób przygotowania
Rozbijamy jaja oddzielając białka od żółtek.
Do misy przekładamy żółtka jaj i ucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia).
Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło.
Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową masę.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie odkrajmy nożem wierzch i dzielimy go wzdłuż, na dwie równe części.

Pięć łyżek żelatyny zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszamy do czasu, aż całość się rozpuści. Powstały płyn studzimy, a następnie dodajemy do twarogowego sera i dokładnie mieszamy ( twaróg koniecznie musi mieć temperaturę pokojową, inaczej podczas mieszania w masie powstaną grudki żelatyny) .

Dno tortownicy wykładamy pergaminem, kładziemy do niej jeden kawałek biszkoptu, a następnie układamy na nim sernikową masę w którą wciskamy połowę owoców wiśni ( oczywiście wcześniej wydrylowanych).

Na pierwszą warstwę twarogowej masy  układamy drugi kawałek biszkoptu i całość wstawiamy w lodówki na 2 godziny.

Do niewielkiego rondla wlewamy półtorej szklanki gorącej wody, dodajemy resztę owoców wiśni, całość zagotowujemy i od razu zdejmujemy z palnika.
Teraz do rondla dodajemy dwie łyżki żelatyny i trzy łyżki cukru, mieszamy do momentu aż żelatyna się całkowicie rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Tężejącą galaretkę układamy na wierzchu tortu i całość wstawiamy ponownie do lodówki.

Do wysokiego  naczynia wlewamy schłodzoną słodką śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do ubitej śmietany dodajemy partiami cukier puder.

Z lodówki wyjmujemy schłodzony tort, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. 
Do Pozostałej bitej śmietany dodajemy posiekane ziarna kakaowca ( lub posiekaną czekoladę), mieszamy i nakładamy szerokim nożem na boki tortu.

Udekorowany tort wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie podajemy.



środa, 6 kwietnia 2016

pasta jajeczna z tuńczykiem

                  pasta jajeczna z tuńczykiem


Prosta jajeczna pasta, która urozmaici każde śniadanie i nada mu  nowy, oryginalny smak.

składniki dla czterech osób
6 jajek
puszka tuńczyka w oleju
1/2 pęczka szczypioru 
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz




sposób przygotowania

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 
Ząbki czosnku drobno siekamy, wrzucamy je na rozgrzany na patelni olej i smażymy przez minutę ( uważając aby nie przypalić czosnku ponieważ zgorzknieje)
Szczypior drobno siekamy, jajka kroimy w drobną kostkę, z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dzielimy go na mniejsze kawałki
Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy do nich olej z przesmażonym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy, dokładnie łącząc składniki.
Pastę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy jako dodatek do pieczywa.

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

drobiowe wątróbki ze smażonymi gruszkami

         wątróbki z gruszkami

To proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia.

składniki dla trzech osób
700 g wątróbki drobiowej
2 cebule
4 duże twarde gruszki
2 łyżki  masła
2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju
szczypta tymianku
sól, pieprz





sposób przygotowania

Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną tymianki i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z obranych gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. 
Rozgrzewamy dwie patelnie.
 Na pierwszej na rozgrzany smalec  wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy wątróbki i na dość dużym ogniu krótko je przesmażamy

Na drugiej patelni wrzucamy masło i dokładamy kawałki gruszek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około 5-7 minut.

Pod koniec smażenia gruszki posypujemy tymiankiem, a wątróbki lekko solimy.
 Podajemy układając wątróbki obok smażonych gruszek.

wtorek, 29 marca 2016

zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem

                        zupa ze szczupakiem 


Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których   smak dorównuje bogactwu cennych składników.

składniki dla czterech osób
400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie)
0,6 l wywaru rybnego
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli 
sok z  połowy cytryny
kawałek korzenia imbiru
2 łyżki masła
sól

sposób przygotowania

Do rondla, na rozgrzane masło wrzucamy drobno  posiekane ząbki czosnku, oraz również posiekany korzeń imbiru.
Smażymy  przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym. 
Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe.
Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze  

pieczona kaczka faszerowana bakaliami i szarą renetą

                   kaczka pieczona z bakaliami
 


Potrawy z kaczki to moje ulubione dania z drobiu. A te właśnie zajmuje  śród nich miejsce szczególne.
Kwaśne jabłka w połączeniu z suszonymi owocami i orzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie.

składniki dla czterech osób
1 duża kaczka
6-7 jabłek szarej renety
150 g suszonych bakalii ( owoce moreli, śliwek, żurawiny, orzechy laskowe, włoskie)
sól, pieprz
1 łyżka tymianku
50 ml koniaku, lub wódki gorzkiej żołądkowej
2 łyżki oleju






sposób przygotowania

Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po pieczeniu , oraz wejdzie do niej mniej jabłek i owoców).  
Następnie mieszany ze sobą  pieprz, sól, olej, połowę tymianku, wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.



Suszone bakalie wkładamy do miski, zalewamy koniakiem i zostawiamy na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w cząstki, dodajemy do nich bakalie, oraz resztę tymianku i mieszamy.

Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza  jabłka z owocami.
Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.

Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy  i podajemy razem z farszem.



czwartek, 24 marca 2016

śledzie po kaszubsku

                  śledzie po kaszubsku



Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw.
Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole.

składniki 


500 g filetów śledziowych z solnej zalewy
2 cebule
1,5 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej pomarańczy
sok z  jednej cytryny
6 łyżek oleju
garść rodzynek
sól, pieprz


zalewa 

1 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego



sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.


Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty.

Następnego dnia wyciskamy sok z cytryny, oraz pomarańczy, zalewamy nim garść rodzynek i zostawiamy na 30 minut.


 Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli).
Do przesmażonej cebuli dodajemy  koncentrat pomidorowy, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz rodzynki razem z sokiem z cytryny i pomarańczy.
 Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty.


Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość.


Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy.

Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli, koncentratu i rodzynek.

Całość mieszamy  odstawiamy  na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.






pieczony indyczy udziec w żurawinowym sosie

Udziec indyczy z żurawiną


Pieczony Udziec z indyka podany z aromatycznym sosem to propozycja obiadu który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

składniki dla 6 osób


1,5 kg udźca z indyka

80 g  żurawiny mrożonej lub suszonej
50 ml koniaku  lub wódki gorzkiej


marynata
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi
szczypta lubczyku
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta papryki słodkiej 
sól, pieprz


sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%




sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. 

Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu. Następnie cześć ( około 1/3) układamy po wewnętrznej stronie wyjętego z lodówki udźca. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).

Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego rondelka. Trzymając indyka w ciepłym miejscu przygotowujemy sos.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy wazową łyżkę soku spod  pieczeni, resztę żurawiny i słodką śmietanę. Całość ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. 

Roladę dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry i podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami.




środa, 23 marca 2016

sałatka z krabimi paluszkami i makaronem

sałatka z paluszkami kraba



składniki 


250 g krabowych paluszków
1,5 szklanki dowolnego makaronu 
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 jajka
sok z połowy cytryny
garść oliwek
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz


sposób przygotowania

Gotujemy makaron, oraz jajka ( jajka na twardo, makaron  na pół twardo.)

Na  sicie płuczemy i odcedzamy   kukurydzę z puszki, a następnie wrzucamy ją do miski, dokładamy do niej ugotowany, zahartowany i dokładnie odcedzony makaron, posiekane oliwki, pokrojone w kawałki krabowe paluszki, oraz drobno posiekane jajka. 

W drugiej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny oraz majonez, całość posypujemy posiekanym szczypiorem i natką pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, znów mieszamy i odstawiamy na dwie minuty.
Teraz dodajemy sos do reszty składników, mieszamy i gotowe.





pierś z gęsi suszona-pyszna domowa wędlina

                     suszona gęsia pierś



Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny.
Wędliny z tego mięsa, choć  wyborne w smaku, są z niezrozumiałych dla mnie względów, niezwykle rzadko oferowane w sprzedaży.
A jeżeli już natrafimy na gęsinę w sklepowej ladzie, to cena wyrobu wprost zwala z nóg.
Uważam że najwyższa pora aby zmienić ten stan rzeczy, przecież samodzielne wykonanie gęsiego półgęska to nic trudnego, a i pracy przy tym niewiele.


składniki
1,5 kg piersi z gęsi

mieszanka peklująca na kilogram mięsa
20 g soli
1,5 g saletry
3 g cukru ( ja używam brązowego)
2 ziarna czarnego pieprzu 
szczypta gorczycy białej

1 liść laurowy
szczypta suszonego czosnku


sposób wykonania
Do moździerza wkładamy gorczycę, liść laurowy i ziarna pieprzu.
Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.

Z piersi gęsiej usuwamy kość, obcinamy nadmiar skóry ( część skóry musi pozostać ponieważ chroni ona wyrób przed nadmiernym przesuszeniem). Następnie dzielimy  pierś na dwa foremne kawałki.
Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane).
Zasypujemy półgęski mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso. 

Całość wstawiamy w chłodne miejsce na pięć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć piersi.

Po sześciu dniach wyciągamy mięso z peklówki i lekko płuczemy.

Teraz możemy już na jednym z końców mięsa, zrobić nożem (na wylot) otwór i przewiązać przez mięso sznurek, na którym zawiesimy półgęsek do suszenia.

Tak przygotowane mięso wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na osiem, dziesięć dni.

Półgęski wiszą, my czekamy i gotowe.







wtorek, 22 marca 2016

lekki sernik

Sernik z herbatnikami

Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji.



składniki


sernik:
150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
5 jaj
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki masła 
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy



sposób przygotowania


Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, następnie dodajemy  kakao, masło i dalej mieszając łączymy na jednorodną masę.
Połowę masy wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.

Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.
 Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie 
do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), oraz skórkę z pomarańczy mieszamy dodając mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Wierzch masy posypujemy masą z herbatników, masła oraz kakao i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut. 
Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy.