poniedziałek, 18 kwietnia 2016

szarlotkowa tarta

                                        tarta szarlotkowa



Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny.

składniki

135 g miękkiego masła
300 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu





sposób przygotowania

 Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3 i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.


Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę)
W foremce dociskamy  mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem.

Naczynie wkładamy  do piekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 15 minut, po czym  wyjmujemy je z piekarnika.

Teraz na upieczony spód tarty wykładamy masę z jabłek.
Z lodówki wyjmujemy  mniejszą część  ciasta, rolujemy je w kształt  cienkich wałeczków i układamy na wierzchu tarty ( możemy również ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy zamiast w lodówce trzymamy je  zamrażarce)

Całość wkładamy do piekarnika i  pieczemy przez dalsze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie tartę z piekarnika wyjmujemy, studzimy i podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz