Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny.
składniki
135 g miękkiego masła
300 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu
sposób przygotowania
Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3 i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Naczynie wkładamy do piekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 15 minut, po czym wyjmujemy je z piekarnika.
Teraz na upieczony spód tarty wykładamy masę z jabłek.
Z lodówki wyjmujemy mniejszą część ciasta, rolujemy je w kształt cienkich wałeczków i układamy na wierzchu tarty ( możemy również ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy zamiast w lodówce trzymamy je zamrażarce)
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dalsze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.