czwartek, 31 grudnia 2015

kaczka faszerowana jabłkami i suszoną śliwką

                                kaczka z jabłkami  


Każdego kto już próbował tak przyrządzonej kaczki, nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy.
Ci zaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości.

składniki dla dwóch ( głodnych) osób
1 kaczka
4 jabłka ( najlepiej kwaśne)
50 g suszonych śliwek
sól, pieprz
1 łyżka majeranu
2 łyżki oleju






sposób przygotowania

Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po upieczeniu).  
Następnie mieszany ze sobą  pieprz, sól, olej, połowę majeranku, wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.


 Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich suszone śliwki, oraz resztę majeranku i mieszamy.

Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza  jabłka wymieszane ze śliwkami.
Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.

Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy na pół i podajemy.


3 komentarze: