Śledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu.
składniki
2 zielone papryki
1 łyżka miodu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej cytryny
6 łyżek dobrego oleju
garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu)
sól, pieprz
zalewa
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.
Do przesmażonej papryki dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli i pieprzu, oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) do której dodajemy przestudzony sos z papryki i ziaren.
Chciałabym spróbować to zrobić, ale bardzo czasochłonna potrawa.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń