środa, 27 lipca 2016

śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami

           śledzie z zieloną papryką



Śledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu. 

składniki 


500 g filetów śledziowych z solnej zalewy
2 zielone papryki
1 łyżka miodu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z  jednej cytryny
6 łyżek dobrego oleju
garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych  nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu)
sól, pieprz


zalewa 

1 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego



sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.


Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty.




 Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić).
Do przesmażonej papryki dodajemy  koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli i pieprzu, oraz  sok wyciśnięty z cytryny.
 Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty.


Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy zawartość i dodajemy prażone ziarna.

Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy.

Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z papryki i ziaren.

Całość mieszamy  odstawiamy  na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.







2 komentarze: