niedziela, 10 lipca 2016

pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem

          pieczarki zapiekane z szynką i serem


To danie, nie dość że jest  łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie. 
składniki dla czterech osób

12  dużych pieczarek
300 g konserwowej szynki
1 szklanka ryżu
1 cebula
1 pomidor
1 papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
5-6 łyżek oliwy
100 g żółtego sera
sól, pieprz
natka pietruszki


sposób wykonania

Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił.
Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.


Szynkę kroimy w drobną kostkę.

W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy, posiekany czosnek,  szynkę, oraz pokrojone w kostkę nóżki pieczarek.
Przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie odkładany połowę zawartości rondla do oddzielnego naczynia.
Teraz do rondla dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę pociętą w cienkie paski. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodając koncentrat pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, oraz pieprzem i przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.

Teraz do każdej pieczarki  nakładamy odłożony wcześniej farsz z szynki.
Grzyby układamy na warstwie ryżu i całość wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni.



Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej pieczarki układamy żółty ser pokrojony plastry.

Gotowe danie wyjmujemy z piekarnia, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, dzielimy na porcje  i podajemy.



1 komentarz:

  1. wygląda bardzo apetycznie! zapraszam do mnie -> https://kucharzowanienamaxa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń