poniedziałek, 11 lipca 2016

konfiturowa galaretka z wiśni

  konfiturowa galaretka z wiśni
galaretka z wiśni

W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów.

składniki

3 kg wiśni
1 kg cukru
środek żelujący na trzy kilo owoców






sposób przygotowania

Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy do garnka o grubym dnie.
Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając  słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę do spiżarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz