poniedziałek, 25 lipca 2016

maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli

                          smażony pstrąg 

Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie.
Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak.
Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut.
To zresztą nie jest teraz najważniejsze.
Najważniejszy jest wyborny smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki.

składniki dla czterech osób
4 pstrągi
3 ząbki czosnku
1 niewielka papryczka chilli
3 łyżki masła
4 łyżki oliwy 
1 cytryna 
sól, pieprz




Sposób przygotowania


Myjemy dokładnie sprawione tuszki pstrągów, a następnie je filetujemy, pozostawiając skórę (możemy nie filetować pstrągów, ale wtedy musimy je o wiele dłużnej smażyć i możemy przypalić masło).
Filety oprószamy  solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.


Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego  oliwę ( dodanie oliwy umożliwia nam smażenie ryby w wyższej temperaturze bez obawy przypalenia masła) i gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety,  zawsze zaczyniając smażenie   ryby od strony skóry.
Rybę smażymy przez 2-3 minuty, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy pstrągi na drugą stronę i teraz dodajemy drobno posiekany czosnek.
Znów smażymy przez 2-3 minuty dodając w ostatniej minucie smażenia drobno pokrojoną papryczkę chilli.


Usmażone filety zdejmujemy z patelni, i podajemy posypując przesmażonym czosnkiem i papryczką.

2 komentarze:

  1. Ja za to uwielbiam pstrągi z piekarnika :) Z masełkiem, pieprzem cytrynowym i rozmarynem. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń