środa, 13 lipca 2016

kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem

               kotlety ze schabu



Kotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste.

składniki dla czterech osób


4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g
1 cebula
2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej)
2 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
1 łyżki octu jabłkowego
1 łyżki maggi domowego,według tego przepisu
4 łyżki oleju
natka pietruszki lub świeża bazylia


sposób przygotowania

Kotlety układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron.
Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny.


Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut.
Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części).


Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami.
Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.

W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Następnie otwieramy piekarnik, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut.

Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami.




2 komentarze:

  1. Super przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)

    Zapraszam do mnie po przepis na devolay

    OdpowiedzUsuń