sobota, 12 grudnia 2015

po prostu śledź w oleju

                        śledź w oleju


Nie wiedzieć czemu utarło się powiedzenie, "nudny jak śledź w oleju".
Otóż nie znana mi jest bliżej geneza tego powiedzonka, ale jakkolwiek by była zawiła i pasjonująca, to zgodzić się z nią po prostu nie można.
Niewiele bowiem rzeczy pasuje równie dobrze, do wybornego śledzia, co właśnie olej.
Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy z pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia.



składniki


do przyrządzenia śledzi

4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy
2 niewielkie cebule
1/2 szklanki dobrego oleju
kilka plastrów cytryny
szczypta pieprzu








na marynatę
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego








sposób przygotowania

Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a następnie marynatę studzimy.



Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce.

Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy.
Na dnie niewielkiej  miski ( lub w słoiku) układamy cebulę pokrojoną  krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu i przekładając plastrami cytryny.
Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy śledziowe filety, znów oprószając pieprzem.

Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwa dni.


Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny i podajemy

6 komentarzy:

  1. A do czego jest ta cytryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba i cytryna to para wprost nieodłączna jak pieprz i sól, wzmacnia i dopełnia smak ryby :-))

      Usuń
  2. Zgadzam się. Ale tu to przy podawaniu się ja podaje czy gdzieś w trakcie przyrządzania ma być?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynę dodałem pakując śledzie do słoja.
      Nie napisałem tego, już poprawiam :)

      Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam

      Usuń
  3. a jaka cebula surowa czy sparzona????

    OdpowiedzUsuń