wtorek, 25 sierpnia 2015

pomidory w słojach

               Pomidory w słoikach na zimę

Letnie słońce sprawiło że owoce i warzywa, nabrały wspaniałego smaku i aromatu. Warto ten smak utrwalić, by później  cieszyć się nim w ponure zimowe dni.
Co prawda pomidory są dostępne w sklepach przez okrągły rok, ale nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że te oferowane zima różnią się diametralnie w smaku, od owoców które możemy nabyć na targu w sierpniu czy wrześniu.
Sposobów przechowywania pomidorów jest wiele, ja dziś chciałbym przedstawić kilka moich ulubionych.

składniki 
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa

ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
czosnek
bazylia
tymianek
i inne

Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. W zależności od rozmiarów pomidorów i naszych upodobań, możemy wkładać pomidory do słoików w całości, lub dzielić je na części.

bananowe placki

                     bananowe placki

Prosty przepis który z pewnością będzie miłą odmianą w naszym codziennym jadłospisie.

składniki dla trzech osób
3 banany
6 jajek
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania


Jaja wbijamy do garnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

przecier pomidorowy

                                           przecier z pomidorów
Przygotowanie własnego przecieru z pomidorów nie jest pracochłonne. 
Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. 


Składniki
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa

ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
bazylia
tymianek

sposób przygotowania
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. Następnie w zależności od rozmiarów pomidorów dzielimy je na pół lub na mniejsze części.

pulpety w sosie koperkowym

   aromatyczne pulpety w koperkowym sosie

Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
pęczek koperku
20 g masła
150 ml śmietany 18%
sól,pieprz
szczypta majeranku i lubczyku
1 łyżka mąki

Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).

lekki biszkopt z białek

Delikatny biszkopt z samych białek

Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję
Składniki

7 białek jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
7 łyżek maki tortowej
szczypta soli




Sposób przygotowania

 Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem  na sztywną pianę.

tort jogurtowy

Tort jogurtowy z bitą śmietaną

Chyba każdy z nas lubi torty, a szczególnie te lżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany.
Składniki


800 ml jogurtu naturalnego
150 g cukru
4 płaskie łyżki żelatyny
200 ml wody
100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne
100 g jagód
Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj,  o średnicy 24 cm
200 ml śmietany 30 procent
50 g cukru pudru
1 nektarynka


Dodatkowo

Tortownica  o średnicy 24 cm
Pergamin


Sposób przygotowania

Z biszkoptu odkrajamy nożem wierzch  i dzielimy go wzdłuż na dwie równe części.

niedziela, 23 sierpnia 2015

bułki razowe

                              bułki razowe

składniki na osiem sztuk
350 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
20 g drożdży
250 ml wody

sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.

sernikowa tarta z wiśniami

                     tarta sernikowa z wiśniami
Tarta z wiśniami
Sezon na wiśnie właśnie się kończy, trzeba się więc spieszyć aby zdążyć zrobić ostatnie wypieki, ze świeżych wiśni.

Składniki 
250 g mąki
120 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko 
szczypta soli
ponadto
350 g wiśni
200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego)
250 g twarogu półtłustego
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
100 ml wody

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę.

naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem i czereśniami




składniki dla czterech osób



1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka cukru
Szczypta soli
1 łyżka oleju
200 gr twarogu
2 łyżki miodu
50 g jogurtu naturalnego
Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu.

Sposób przygotowania


Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki.

sandacz ze szpinakiem

 Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem

Sezon na sandacza trwa w najlepsze, więc w końcu i ja spróbowałem szczęścia w pobliskim jeziorze Sarąg. Na dole widoczny jest rezultat połowu.
Gotowy smażony sandacz
          
         Składniki

             Danie dla ośmiu osób
                           
                   1,5 kg sandacza 
                   0,5 kg szpinaku
                   2 ząbki czosnku
                   1 cytryna
                   pieprz, sól
                   3 łyżki oliwy
                   3 łyżki masła
                   150 ml słodkiej śmietany 30%

        

 sposób przygotowania


Filetujemy sprawionego i oczyszczonego sandacza.
   

sobota, 22 sierpnia 2015

chleb z cukinią

chleb z cukinią
Gotowy chleb z cukinią

Składniki



2 niewielkie cukinie
1 kg mąki
50 g drożdży
1 płaska łyżka cukru
50 ml oliwy extra
1 łyżeczka soli
80 ml ciepłej wody
oregano
bazylia





Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni .

zupa z flądry

        zupa z flądry z kwaśną śmietaną
Zupa rybna
Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta,  pożywna zupa, warta jest szerszego uznania.

Składniki dla 4 osób
2-3 flądry
1-2 korzeń pietruszki
1 marchew
2 cebule
1 por
kawałek korzenia selera
ćwiartka cytryny
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
koper

Sposób przygotowania

Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy, ogony i płetwy, ściągamy ciemną skórę z grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.

omlet ze śliwkami

            pieczony omlet z renklodą

Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny.

składniki dla czterech osób
15 śliwek
6 jajek
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
masło do wysmarowania formy




Sposób przygotowania


Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy łyżkę cukru, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

rosół

                                Rosół
Niewielka ilość składników, łatwość przygotowania, a przy tym wyjątkowy smak. Wszystko to sprawia że rosół, jest częstym i mile widzianym gościem, na naszych stołach.


Składniki 
Danie dla czterech osób


4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu)
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 cebula
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
sól, pieprz czarny
szczypiorek
natka pietruszki
koperek

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk, pieprz ziołowy.

nalewka z moreli

                           morelowa nalewka

Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku. 
Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć.

Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas.
Morela jest tym owocem, który bardzo nie lubi kiedy traktuje się go pospiesznie. Tylko duża doza cierpliwości pozwoli nam uzyskać produkt , którym naprawdę będzie się można delektować. 

składniki
1 kg moreli
0,5 l wódki
0,5 l whisky
0,4 kg cukru


sposób wykonania

Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.