Pomidory w słoikach na zimę
Letnie słońce sprawiło że owoce i warzywa, nabrały wspaniałego smaku i aromatu. Warto ten smak utrwalić, by później cieszyć się nim w ponure zimowe dni.
Co prawda pomidory są dostępne w sklepach przez okrągły rok, ale nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że te oferowane zima różnią się diametralnie w smaku, od owoców które możemy nabyć na targu w sierpniu czy wrześniu.
Sposobów przechowywania pomidorów jest wiele, ja dziś chciałbym przedstawić kilka moich ulubionych.
składniki
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa
ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
czosnek
bazylia
tymianek
i inne
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. W zależności od rozmiarów pomidorów i naszych upodobań, możemy wkładać pomidory do słoików w całości, lub dzielić je na części.
wtorek, 25 sierpnia 2015
bananowe placki
bananowe placki
Prosty przepis który z pewnością będzie miłą odmianą w naszym codziennym jadłospisie.
składniki dla trzech osób
3 banany
6 jajek
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Prosty przepis który z pewnością będzie miłą odmianą w naszym codziennym jadłospisie.
składniki dla trzech osób
3 banany
6 jajek
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Jaja wbijamy do garnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut.
poniedziałek, 24 sierpnia 2015
przecier pomidorowy
przecier z pomidorów
Przygotowanie własnego przecieru z pomidorów nie jest pracochłonne.
Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki.
Składniki
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa
ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
bazylia
tymianek
sposób przygotowania
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. Następnie w zależności od rozmiarów pomidorów dzielimy je na pół lub na mniejsze części.
Przygotowanie własnego przecieru z pomidorów nie jest pracochłonne.
Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki.
Składniki
dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych)
sól
olej, lub oliwa
ewentualnie ulubione dodatki takie jak:
bazylia
tymianek
sposób przygotowania
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzątkiem i zdjęcia z nich skóry. Następnie w zależności od rozmiarów pomidorów dzielimy je na pół lub na mniejsze części.
pulpety w sosie koperkowym
aromatyczne pulpety w koperkowym sosie
Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
pęczek koperku
20 g masła
150 ml śmietany 18%
sól,pieprz
szczypta majeranku i lubczyku
1 łyżka mąki
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
pęczek koperku
20 g masła
150 ml śmietany 18%
sól,pieprz
szczypta majeranku i lubczyku
1 łyżka mąki
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
lekki biszkopt z białek
Delikatny biszkopt z samych białek
Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję
Składniki
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
7 łyżek maki tortowej
szczypta soli
Sposób przygotowania
Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę.
tort jogurtowy
Tort jogurtowy z bitą śmietaną
Chyba każdy z nas lubi torty, a szczególnie te lżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany.
Składniki
150 g cukru
4 płaskie łyżki żelatyny
200 ml wody
100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne
100 g jagód
Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj, o średnicy 24 cm
200 ml śmietany 30 procent
50 g cukru pudru
1 nektarynka
1 nektarynka
Dodatkowo
Tortownica o średnicy 24 cm
Pergamin
Sposób przygotowania
Z biszkoptu odkrajamy nożem wierzch i dzielimy go wzdłuż na dwie równe części.
niedziela, 23 sierpnia 2015
bułki razowe
bułki razowe
składniki na osiem sztuk
350 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
20 g drożdży
250 ml wody
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.
składniki na osiem sztuk
350 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
20 g drożdży
250 ml wody
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.
sernikowa tarta z wiśniami
tarta sernikowa z wiśniami
Składniki
250 g mąki
120 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
ponadto
350 g wiśni
200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego)
250 g twarogu półtłustego
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
100 ml wody
Sposób przygotowania
Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę.
Sezon na wiśnie właśnie się kończy, trzeba się więc spieszyć aby zdążyć zrobić ostatnie wypieki, ze świeżych wiśni. |
Składniki
250 g mąki
120 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
ponadto
350 g wiśni
200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego)
250 g twarogu półtłustego
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
100 ml wody
Sposób przygotowania
Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę.
naleśniki z twarogiem
Naleśniki z twarogiem i czereśniami
składniki dla czterech osób
1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka cukru
Szczypta soli
1 łyżka oleju
200 gr twarogu
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki.
sandacz ze szpinakiem
Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem
Sezon na sandacza trwa w najlepsze, więc w końcu i ja spróbowałem szczęścia w pobliskim jeziorze Sarąg. Na dole widoczny jest rezultat połowu.
sobota, 22 sierpnia 2015
chleb z cukinią
chleb z cukinią
Składniki
1 kg mąki
50 g drożdży
1 płaska łyżka cukru
50 ml oliwy extra
1 łyżeczka soli
80 ml ciepłej wody
oregano
bazylia
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni .
zupa z flądry
zupa z flądry z kwaśną śmietaną
Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta, pożywna zupa, warta jest szerszego uznania.
Składniki dla 4 osób
2-3 flądry
1-2 korzeń pietruszki
1 marchew
2 cebule
1 por
kawałek korzenia selera
ćwiartka cytryny
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
koper
Sposób przygotowania
Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy, ogony i płetwy, ściągamy ciemną skórę z grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta, pożywna zupa, warta jest szerszego uznania.
Składniki dla 4 osób
2-3 flądry
1-2 korzeń pietruszki
1 marchew
2 cebule
1 por
kawałek korzenia selera
ćwiartka cytryny
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
koper
Sposób przygotowania
Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy, ogony i płetwy, ściągamy ciemną skórę z grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
omlet ze śliwkami
pieczony omlet z renklodą
Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny.
składniki dla czterech osób
15 śliwek
6 jajek
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny.
składniki dla czterech osób
15 śliwek
6 jajek
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy łyżkę cukru, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
rosół
Rosół
Składniki
Danie dla czterech osób
4 kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu)
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 cebula
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
sól, pieprz czarny
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk, pieprz ziołowy.
Niewielka ilość składników, łatwość przygotowania, a przy tym wyjątkowy smak. Wszystko to sprawia że rosół, jest częstym i mile widzianym gościem, na naszych stołach. |
Składniki
Danie dla czterech osób
4 kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu)
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 cebula
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
sól, pieprz czarny
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk, pieprz ziołowy.
nalewka z moreli
morelowa nalewka
Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku.
Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć.
Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas.
Morela jest tym owocem, który bardzo nie lubi kiedy traktuje się go pospiesznie. Tylko duża doza cierpliwości pozwoli nam uzyskać produkt , którym naprawdę będzie się można delektować.
składniki
1 kg moreli
0,5 l wódki
0,5 l whisky
0,4 kg cukru
sposób wykonania
Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.
Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku.
Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć.
Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas.
Morela jest tym owocem, który bardzo nie lubi kiedy traktuje się go pospiesznie. Tylko duża doza cierpliwości pozwoli nam uzyskać produkt , którym naprawdę będzie się można delektować.
składniki
1 kg moreli
0,5 l wódki
0,5 l whisky
0,4 kg cukru
sposób wykonania
Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)