Pieczony Udziec z indyka podany z aromatycznym sosem to propozycja obiadu który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
składniki dla 6 osób
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi
szczypta lubczyku
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta papryki słodkiej
sól, pieprz
sól, pieprz
sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu. Następnie cześć ( około 1/3) układamy po wewnętrznej stronie wyjętego z lodówki udźca. Całość formujemy w roladę i owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).
Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego rondelka. Trzymając indyka w ciepłym miejscu przygotowujemy sos.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy wazową łyżkę soku spod pieczeni, resztę żurawiny i słodką śmietanę. Całość ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Roladę dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry i podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami.