składniki
3 łyżki smalcu gęsiego
6 jaj
250 ml słodkiej śmietany 36%
2 cebule
80 g suszonych śliwek
1 kieliszek koniaku
250 ml słodkiej śmietany 36%
2 cebule
80 g suszonych śliwek
1 kieliszek koniaku
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
gałka muszkatołowa
sposób przygotowania
Ustawiamy garnek na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w cząstki i smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia.
Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki, mieląc całość dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Do zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz