Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny wyrób, tym razem z wieprzowej karkówki.
składniki
mieszanka peklująca (składniki podane na dwa kilo mięsa)
40 g soli
3 g saletry
10 g cukru ( ja używam brązowego)
6 ziarn czarnego pieprzu
płaska łyżeczka gorczycy
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szczypta suszonego czosnku
dodatkowo naturalny sznurek, lub siatka do wędlin
ewentualnie łyżka smalcu
sposób wykonania
Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, oraz czosnek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
Karkówkę myjemy i wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane).
Zasypujemy mięso mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w karkówkę.
Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso.
Teraz możemy do jednego z końców mięsa przywiązać sznurek, na którym je zawiesimy do suszenia.
Tak przygotowany baleron wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni.
Pozwalamy by baleron wisiał w spokoju, czekamy cierpliwie i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz