poniedziałek, 11 stycznia 2016

galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką

Galantyna z kurczaka

To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności.
Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart.

składniki
1 kurczak o wadze ok 1,5 kg
250 g piersi z kurczaka
250 g surowego boczku
200 g wątróbki drobiowej
pieprz ziołowy, sól
1 łyżka majeranku
2 łyżki oleju



sposób wykonania
Tuszkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek.

Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce .
Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego centymetra. 
Następnie wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem całość dokładnie mieszamy.



Na blasze układamy tuszkę kurczaka, do   wnętrza  wkładamy wymieszany  farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek) .

Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. 
Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut.
Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć. 

Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz