Ta zupa powinna gościć jak najczęściej na naszych stołach w mroźne zimowe popołudnia.
Nie tyko wypełni kuchnię swym aromatem i urzeknie wszystkich smakiem, ale dzięki swym składnikom będzie prawdziwym zastrzykiem witamin i minerałów.
składniki dla czterech osób
Nie tyko wypełni kuchnię swym aromatem i urzeknie wszystkich smakiem, ale dzięki swym składnikom będzie prawdziwym zastrzykiem witamin i minerałów.
składniki dla czterech osób
1,5 l dobrego bulionu ( ja użyłem cielęcego)
40 g sera żółtego twardego
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
1 łyżka mąki
sok z połowy cytryny
szczypta ostrej papryki
szczypta tymianku
1 łyżka mąki
sok z połowy cytryny
szczypta ostrej papryki
sól
na grzanki
na grzanki
6-8 łyżek oliwy z oliwek
2 razowe bułki
szczypta soli
szczypta soli
sposób przyrządzenia
W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego oliwę i przesmażamy na nim obrane i pokrojone w krążki cebule.
Cebulę smażymy na średnim ogniu około dwudziestu minut, często ją mieszając i uważając aby jej nie przypalić ( cebula ma być koloru złota a nie brązu).
Cebulę smażymy na średnim ogniu około dwudziestu minut, często ją mieszając i uważając aby jej nie przypalić ( cebula ma być koloru złota a nie brązu).
Następnie do garnka dodajemy łyżkę mąki, mieszamy a kiedy mąką połączy się z cebulą całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście minut.
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę.
W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach
W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach
Bułki kroimy na dość grube części i przesmażamy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy.
Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek, posypując każdą porcję startym serem, układamy grzankę i podajemy.
Bardzo lubię taką zupę :)
OdpowiedzUsuńLubię cebulową. W mojej zwykle ląduje dużo białego wina.
OdpowiedzUsuńZ winem jest jak z dobrą oliwą, nadaje potrawie charakterystyczny, nieomal wyrafinowany smak. Niestety w mim domu oprócz mnie nikt go nie docenia ( ciągle mam nadzieję że w końcu to się zmieni) dlatego do zakwaszenia zupy używam cytryny.
Usuń