sobota, 30 stycznia 2016

zupa cebulowa z grzanką

zupa cebulowa
Ta zupa powinna gościć jak najczęściej na naszych stołach w mroźne zimowe popołudnia.
Nie tyko wypełni kuchnię swym aromatem i urzeknie  wszystkich smakiem, ale dzięki swym składnikom będzie prawdziwym zastrzykiem witamin i minerałów.

składniki dla czterech osób

7-8 szt cebuli
1,5 l dobrego bulionu ( ja użyłem cielęcego)
40 g sera żółtego twardego
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
1 łyżka mąki
sok z połowy cytryny
szczypta ostrej papryki
sól

na grzanki

6-8 łyżek oliwy z oliwek
2 razowe bułki
szczypta soli


sposób przyrządzenia


W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego oliwę i przesmażamy na nim obrane i pokrojone w krążki cebule.
Cebulę smażymy na średnim ogniu około dwudziestu minutczęsto ją mieszając i uważając aby jej nie przypalić ( cebula ma być koloru złota a nie brązu).
Następnie  do garnka dodajemy łyżkę mąki, mieszamy a kiedy mąką połączy się z cebulą całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście minut.

Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę.

W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach

Bułki kroimy na dość grube części i przesmażamy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy.


Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek, posypując każdą porcję startym serem, układamy  grzankę i podajemy.





3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię cebulową. W mojej zwykle ląduje dużo białego wina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z winem jest jak z dobrą oliwą, nadaje potrawie charakterystyczny, nieomal wyrafinowany smak. Niestety w mim domu oprócz mnie nikt go nie docenia ( ciągle mam nadzieję że w końcu to się zmieni) dlatego do zakwaszenia zupy używam cytryny.

      Usuń