wtorek, 12 stycznia 2016

klasyczna sałatka warzywna

                      sałatka warzywna



Smak tej sałatki to smak mego rodzinnego domu, smak świąt i jeszcze smak tego co nienazwane. 

składniki dla sześciu osób


5 ziemniaków
5 średniej wielkości marchewek
250 g groszku konserwowego
6-7 kiszonych ogórków
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki majonezu
5-6 łyżek naturalnego jogurtu
sól, pieprz



sposób przygotowania

W oddzielnych garnkach gotujemy nie obrane marchewki i ziemniaki w łupinach.
Obieramy przestudzone warzywa, kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do miski

Do miski dodajemy kiszone ogórki,  również pokrojone w drobną kostkę, oraz odcedzamy  na sicie  konserwowy groszek.

Całość mieszamy, dodajemy musztardę, jogurt naturalny, majonez, sól oraz pieprz.

Sałatkę odstawiamy na 30-40 minut w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy samą lub jako dodatek do mięs czy pasztetów.



.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz