poniedziałek, 25 stycznia 2016

ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczy

                           ciasto pomarańczowe




Delikatne ciasto przesycone aromatem pomarańczy to deser wprost idealny, na zimowe popołudnie.

składniki
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
150 ml jogurtu naturalnego
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 


dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
cukier puder 


sposób wykonania


Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką)  z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka, a następnie jogurt.
Teraz do misy wsypujemy mąkę pszenną ( trzy łyżki odkładamy), mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i całość dalej mieszamy.

Skórkę pomarańczową, pokrojoną w drobną kostkę posypujemy trzema łyżkami mąki i dodajemy do ciasta.

Całość krótko mieszamy i przekładamy do  formy, którą wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem foremki 12 na 30 cm ).
Wierzch ciasta wyrównujemy i wkładamy je, do nagrzanego wcześniej do 185 stopni, piekarnika.
W piekarniku ciasto pieczemy  przez 45-50 minut.

 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).

Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez kilka minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz