Delikatne ciasto przesycone aromatem pomarańczy to deser wprost idealny, na zimowe popołudnie.
składniki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
150 ml jogurtu naturalnego
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
cukier puder
sposób wykonania
Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką) z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka, a następnie jogurt.
Skórkę pomarańczową, pokrojoną w drobną kostkę posypujemy trzema łyżkami mąki i dodajemy do ciasta.
Całość krótko mieszamy i przekładamy do formy, którą wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem foremki 12 na 30 cm ).
W piekarniku ciasto pieczemy przez 45-50 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).
Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez kilka minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz