Pora roku jest odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek.
A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę.
składniki dla czterech osób
mięso i marynata
4 ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze około 300 g
sól, pieprz
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki maggi domowego, zrobionego na przykład według tego przepisu
1 łyżka oleju
pozostałe składniki
1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa
4 łyżki oleju
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
3-4 ząbki czosnki
3 łyżki masła
2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej
2 łyżki mąki do zasmażki
sol, pieprz
2 liście laurowe
sposób przygotowania
Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie).
W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi.
Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące żeberka.
Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku.
Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garnka z mięsem ( z garnka wcześniej wyjmujemy ugotowane warzywa).
Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy.
Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie żeberka nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz