piątek, 29 stycznia 2016

dorsz w czosnkowym maśle z piekarnika

                            dorsz w czosnkowym maśle


Pieczona ryba jest zawsze mile widziana na moim stole. A jeżeli w piekarniku znajdzie się  nasz wyborny bałtycki dorsz to na takie danie domownicy czekają z prawdziwą niecierpliwością.

składniki dla trzech osób
Filety z trzech dorszy (600 g)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
pół cytryny





  sposób wykonania


Filety dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce.

Ryby wyjmujemy z lodówki smarujemy oliwą układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik i posypujemy kawałki ryby drobno posiekanym czosnkiem.
Następnie wyjmujemy z piekarnika na każdym kawałku ryby kładziemy kawałek masła i  podajemy z plasterkiem cytryny i ulubionymi dodatkami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz