Pieczona ryba jest zawsze mile widziana na moim stole. A jeżeli w piekarniku znajdzie się nasz wyborny bałtycki dorsz to na takie danie domownicy czekają z prawdziwą niecierpliwością.
składniki dla trzech osób
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
pół cytryny
sposób wykonania
Filety dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę, w chłodne miejsce.
Ryby wyjmujemy z lodówki smarujemy oliwą układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik i posypujemy kawałki ryby drobno posiekanym czosnkiem.
Następnie wyjmujemy z piekarnika na każdym kawałku ryby kładziemy kawałek masła i podajemy z plasterkiem cytryny i ulubionymi dodatkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz