poniedziałek, 11 stycznia 2016

galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką

Galantyna z kurczaka

To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności.
Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart.

składniki
1 kurczak o wadze ok 1,5 kg
250 g piersi z kurczaka
250 g surowego boczku
200 g wątróbki drobiowej
pieprz ziołowy, sól
1 łyżka majeranku
2 łyżki oleju



sposób wykonania
Tuszkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek.

Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce .
Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego centymetra. 
Następnie wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem całość dokładnie mieszamy.



Na blasze układamy tuszkę kurczaka, do   wnętrza  wkładamy wymieszany  farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek) .

Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. 
Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut.
Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć. 

Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco.

poniedziałek, 4 stycznia 2016

łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą

    łosoś zapiekany z makaronem i fasolką



Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku.


składniki dla czterech osób

400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
350 g filetów z łososia
300 g dowolnego makaronu
100 g  sera mozzarella
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka
2 jajka
250 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy 
sól, pieprz
szczypior 



sposób przygotowania

Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente. 

Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo).

Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku.
Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego).

Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy.

Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami.

Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka.
Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem.
  
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy.



czwartek, 31 grudnia 2015

kaczka faszerowana jabłkami i suszoną śliwką

                                kaczka z jabłkami  


Każdego kto już próbował tak przyrządzonej kaczki, nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy.
Ci zaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości.

składniki dla dwóch ( głodnych) osób
1 kaczka
4 jabłka ( najlepiej kwaśne)
50 g suszonych śliwek
sól, pieprz
1 łyżka majeranu
2 łyżki oleju






sposób przygotowania

Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po upieczeniu).  
Następnie mieszany ze sobą  pieprz, sól, olej, połowę majeranku, wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.


 Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich suszone śliwki, oraz resztę majeranku i mieszamy.

Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza  jabłka wymieszane ze śliwkami.
Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka.

Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy na pół i podajemy.


szczupak w szarej galarecie

                     szczupak w galarecie


Potrawa ta staje się się ozdobą każdego stołu.
A smak wybornego szczupaka z galarety, rekompensuje z nawiązką czas poświęcony na jej przygotowanie.

składniki 




szczupak o wadze około kilograma

350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby)
4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 kg cebuli
3-4 łyżeczki żelatyny
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól
kilka kaparów

sposób przygotowania

Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa( zaczynając od łba a kończąc na ogonie).
Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie  odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości.

Filety szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny.

Teraz gorsze kawałki ryb( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz.

Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej przez dwadzieścia minut. 


Odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), ponownie zagotowujemy i wkładamy do niego filety szczupaka, pokrojone wcześniej w czterocentymetrowej długości kawałki.
Szczupaka gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez piętnaście minut.
Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru, odkładając je na półmisek.

Do wywaru dodajemy teraz pokrojoną w ćwiartki cebulę, całość podgrzewamy i gotujemy przez dwadzieścia minut.


Następnie przecedzamy wywar ( odrzucając wygotowaną cebulę), do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy.
Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, pokrywając je tężejącą galaretką i dekorując kaparami.

Rybę wstawiamy jeszcze do lodówki ( najlepiej na sześć godzin) i podajemy.

środa, 30 grudnia 2015

rosół z domowymi łazankami

                 rosół z łazankami

Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. 

składniki dla sześciu osób


1 kg gorszych części drobiu  (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu)
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 cebula
2- 3 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
2 łyżki domowego maggi
sól, pieprz 
szczypiorek
natka pietruszki

łazanki

250 g mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli








sposób przygotowania

Do garnka wkładamy kawałki drobiu,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk.
Całość zalewamy zimną wodą, tak aby drób i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części tylko z kurczaka skracamy gotowanie do 35- 40 minut).
Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu.

Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju, oraz sól i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około piętnastu minut).

Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na dziesięć minut.
Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy.

Następnie płat ciasta kroimy nożem, wpierw wzdłuż a następnie w poprzek na paski ( takie jak lubimy) uzyskując kształt łazanek.
Pokrojone ciasto gotujemy  w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut.

Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchew ( jedną lub dwie w zależności od upodobań), całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, oraz  maggi, dokładamy posiekana natkę pietruszki, oraz szczypior. 
Rosół rozlewamy na talerze, do każdej porcji dokładamy łazanki  i podajemy.

tarta z mascarpone, czekoladą i bitą śmietaną

          tarta z mascarpone i czekoladą

Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną.
To idealna propozycja deseru na te mroźne dni.

składniki
ciasto
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru 
2 łyżki kakao 

ponadto na wierzch tarty
250 g serka mascarpone
350 g jogurtu naturalnego
250 ml śmietany 36%
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
4 łyżki cukru pudru
tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej)

sposób przygotowania

 Masło ( o temperaturze pokojowej), mąkę, kakao, jajko, oraz jedną łyżkę cukru wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. 
Naczynie wkładamy na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym ciasto wyjmujemy i studzimy.

W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, dwie łyżki cukru , dokładamy jogurt, oraz rozpuszczoną w letniej wodzie żelatynę i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę.
Na desce siekamy na drobne kawałki tabliczkę czekolady i dodajemy ją do wymieszanej masy serowo-jogurtowej ( garść posiekanej czekolady zostawiamy do dekoracji).
Na upieczony i wystudzony spód ciasta układamy masę z mascarpone i całość odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru.

Tartę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na jej wierzch bitą śmietanę, całość posypujemy wcześniej odłożoną posiekaną czekoladą, kroimy na porcję i podajemy.

wtorek, 29 grudnia 2015

łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem

  zapiekany pod beszamelem łosoś


Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru.
Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem.
Wiadomo we wszystkim najważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i  łosoś.

składniki dla czterech osób
450 g surowego łososia
1 papryka
1 kalafior 
sól, pieprz
natka pietruszki

sos beszamelowy
50 g masła
50 g mąki
1/2 l mleka
ząbek czosnku
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa


sposób wykonania


Łososia kroimy w plastry, kładziemy  do  miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.  
Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko).

Następnie dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką. 
Teraz możemy przygotować sos beszamelowy.
Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę.
Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem,  gałką muszkatołową, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania.
Sos beszamelowy wlewamy na kalafiora z łososiem, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni.
Następnie wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.




bliny z kawiorem

             bliny z kawiorem


Dziś na śniadanie przyrządziłem bliny z dodatkiem gryczanej mąki i muszę szczerze przyznać, że te delikatne placuszki stanowią doskonałą odmianę, po świątecznych obfitych posiłkach. 

składniki dla trzech osób
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej ( ja zmieliłem w młynku do kawy niepalone ziarno gryki)
1/3 szklanki mleka 
2 jajka
1 łyżka oleju

dodatkowo 
kilka łyżek kwaśnej śmietany
kawior ja użyłem domowego zrobionego tym sposobem



sposób przygotowania

Do miski wsypujemy  mąkę pszenną,  mąkę gryczaną, dodajemy mleko, oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty.


W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem.

Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki.
Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  się lekko przyrumienią.
Usmażone placki przekładamy na talerze, na każdy placek kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, dokładamy odrobinę kawioru i podajemy.

poniedziałek, 28 grudnia 2015

lekka zupa z pieczonych buraków

                            zupa z pieczonych buraków



Lekka przyrządzona  z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach.
Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia.

 składniki dla czterech osób

4 średnie buraki
3 marchewki
4 ziemniaki
2 cebule
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
kawałek selera 
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
natka pietruszki

dodatkowo
folia aluminiowa


sposób przygotowania

Buraki myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni.

Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut.
Następnie  z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa i przyprawy.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną drugą cebulę,  smażymy przez pięć minut a później dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę.
Całość smażymy przez minutę i dodajemy do garnka z warzywnym wywarem.
Upieczone ( ostudzone) buraki obieramy z łupin i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Teraz buraki dodajemy do wywaru, garnek wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, szczyptą lubczyku, oraz pieprzem, gotujemy przez dziesięć minut i wyłączamy kuchenkę.

Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.

maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami

                  ciasteczka maślane z bakaliami



Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia.
A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin.


składniki

1 kostka masła
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka pomieszanych bakalii
1/3 szklanki cukru

dodatkowo cukier puder do posypania ciastek





sposób wykonania

Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy na dziesięć minut.

Do  oddzielnej misy wsypujemy mąkę, oraz cukier, dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Następnie lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki.


Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez piętnaście,  dwadzieścia minut ( im większe zrobiliśmy kulki ciastek, tym dłużej je pieczemy).

Wyjęte ciastka studzimy, obtaczamy cukrem pudrem ( ja użyłem cukru białego i brązowego) i podajemy.




piątek, 25 grudnia 2015

świąteczna makowa strucla

                                    makowa strucla


         
Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt.
W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole.

składniki na dwa kawałki strucli

zaczyn
25 g drożdży
1/2 szklanki mąki 
1/3 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru






ciasto
3 szklanki mąki 
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
4 żółtka jaj






masa makowa
1 łyżeczka cynamonu
150 g mielonego maku
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego)
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
60 g rodzynek
2 białka jaj
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

polewa lukrowa

10 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki gorącej wody

sposób wykonania

Do miski wsypujemy  pokruszone drożdże, pół szklanki mąki, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny ( zaczyn musi co najmniej podwoić swoją objętość).

Do garnka wsypujemy zmielony mak, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon, dodajemy miód, otartą skórkę z cytryny, oraz masło, całość zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez dziesięć minut.
Następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę.


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj. 
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki). 

Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem i rozwałkowujemy je na cienki podłużny płat.

Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę makowej masy, do której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj.
Z  brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą maku. 
Teraz  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady.
Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.

 Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Struclę pieczemy w tej temperaturze  przez 30-35 minut.

W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę.


Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem



Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu.

środa, 23 grudnia 2015

wyborne śledzie po sułtańsku

                     śledzie po sułtańsku


Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań.
Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole.

składniki 

4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy
1 cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki oleju
60 g rodzynek






sposób przygotowania

 Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną w plastry cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz sok z cytryny.
 Całość mieszamy, zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.

Następnie  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.

Do  marynaty dodajemy filety śledziowe,  wcześniej  opłukane  solnej zalewy.

Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie.


Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) z przestudzoną marynatą.

Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.





wtorek, 22 grudnia 2015

delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku

pasztet cielęcy


Na świątecznym stole, nie może zabraknąć domowego pasztetu.
Dziś przedstawię przepis na pasztet cielęcy,  którego skład został wzbogacony pokrojonym w kostkę wieprzowym boczkiem.
Dodatek kawałków boczku sprawił, że delikatna puszysta konsystencja  cielęcego pasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem.

składniki

1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe) 
300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej
3-4 łyżki smalcu 
600 g boczku wieprzowego
3 jajka
2-3 cebule
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/4 szklanki bułki tartej
kieliszek koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa



sposób przygotowania

Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, posypujemy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelki z przykrywką, rozgrzewamy trzy łyżki smalcu i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w cząstki.
 Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni ( odkładając ją do miski), na patelnię wrzucamy teraz boczek i smażymy go, lekko rumieniąc.
Teraz zdejmujemy z patelni boczek ( zostawiając na patelni wytopiony z boczku tłuszcz) i na patelnię dodajemy cielęcinę, rumieniąc ją z każdej strony.
Zrumienioną cielęcinę podlewamy łyżką wazową wody, dodajemy do niej liście laurowe i ziele angielskie nakrywając patelnię przykrywką.

 Mięso cielęce dusimy, na małym ogniu, przez 25-30 minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca).

Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą.

Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Oddzielone białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do pasztetowej masy razem z kieliszkiem koniaku.
Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, a następnie napełniamy pasztetem podłużną blaszaną formę, wcześniej wysmarowaną pozostałym smalcem i posypaną bułką tartą.

 Masę układamy w foremce do 4/5 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem foremki 12 na 35 cm). 

Kilkukrotnie uderzamy napełnioną foremką w blat stołu, aby masa dokładnie wypełniła foremkę.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50 minut. 
Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy.