poniedziałek, 16 listopada 2015

ciasto marchewkowe z polewą z gorzkiej czekolady

                                    marchewkowe ciasto

Jest to jeden z  z moich ulubionych wypieków.
Dodatek marchewki, do  ciasta  sprawia, że staje się ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Jeżeli zaś dodatkowo, przyozdobimy wierzch ciasta gorzką, czekoladową polewą, to oprócz wybornego smaku uzyska ono wyrafinowaną formę.

Ciasto z dodatkiem marchewki, nie tylko jest zdrowe, lecz o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość.
Co prawda u mnie w domu ma to niewielkie znaczenie, ponieważ jeszcze się nie zdarzyło, by po upieczeniu zamieszkało z moją rodzina, dłużej niż przez jeden dzień.
składniki
4  marchewki
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
100 g bakalii
2 łyżki koniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
dodatkowo 
100 g gorzkiej czekolady

sposób wykonania


Marchewki myjemy, obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Zalewamy bakalie koniakiem i  odstawiamy na dwadzieścia minut (aż  bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu).

Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia,  cukier, sodę, oraz przyprawę do piernika, wszystkie składniki mieszamy, dużą drewnianą łyżką.


Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, starte marchewki, i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy.

Dno okrągłej formy ( ja użyłem tortownicy o średnicy 26 cm) wykładamy pergaminem, lub smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może być oklejony ciastem).


Wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki , zostawiając ciasto w piekarniku jeszcze przez pięć minut

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze ciepłym układamy kawałki czekolady.
Po kilku minutach ( kiedy czekolada zostanie ogrzana przez ciasto), nożem rozkładamy czekoladową masę po wierzchu ciasta.


Następnie ciasto studzimy i podajemy.

piątek, 13 listopada 2015

domowa szynka z pończochy

                        szynka z pończochy


Jest to jeden z najprostszych sposobów, na wykonanie domowej wędliny.
Przy czym smak i aromat  mięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie.


składniki 


3-4 ładnie wykrojone szynki, każda o wadze około jednego kilograma 

na każdy kilogram mięsa
150-200 g cukru
150-200 g soli




zaprawa

na każdy kilogram szynki

1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka majeranku
2-3 liście laurowe
8-10 ziaren kolendry
3-4 ziaren jałowca
szczypta suszonego czosnku
szczypta soli

sposób przygotowania

Mięso myjemy, wykrajamy z niego foremne szynki i wkładamy je do sporej miski.

Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w szynki. 
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą.
Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką samą ilość soli.
Teraz znów wkładamy szynki do misy, nacieramy je dokładnie solą i odstawimy w chłodne miejsce, na kolejne 24 godziny. 

Następnego dnia wyjmujemy szynki z soli, znów dokładnie płuczemy i pozostawiamy ( najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia.

Do moździerza wkładamy liście laurowe, ziarna jałowca, kolendrę, pieprz, gorczycę i  rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw  (  paprykę słodką, czosnek, majeranek i sól)  i całość mieszamy.
Teraz z każdej strony, nacieramy nasze szynki przyprawami.




Następnie mięso wkładamy do  pończochy, zawiązując ja na końcu ( możemy też owinąć szynkę w przewiewny materiał i obwiązać sznurkiem).
Do jednego z końców pończochy przywiązujemy sznurek,  na którym powiesimy szynkę.

Teraz szynki zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni  i zostawiamy ją w spokoju na 3-5 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa).

Następnie z szynek zdejmujemy osłonę z pończochy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem.



czwartek, 12 listopada 2015

owocowy ryż z orzechami włoskimi

               ryż z orzechami włoskimi 

               
Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia.


składniki dla czterech osób
3/4 szklanki ryżu
sok z jednej cytryny
1 gruszka
1 jabłko
1 banan
50 g łuskanych włoskich orzechów
3 łyżki miodu



sposób przygotowania

Ryż płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko.

 W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).
 Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. 

Teraz widelcem mieszamy ugotowany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie",  następnie wsypujemy ryż do owoców, mieszamy, zostawiamy na 2-3 minuty i podajemy.

wyborny chlebek z rodzynkami

                                               chleb z rodzynkami

Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać. 

składniki na jeden duży chlebek

zaczyn
1 szklanka mąki pszennej razowej
4 łyżki aktywnego zakwasu 
1 szklanka letniej wody





wypiek


2 szklanki mąki pszennej typu 500
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka
100 g rodzynek
5 łyżek miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki słodu jęczmiennego ( opcjonalnie)




sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki pszennej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.


 Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach . 
Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy je do miski, nakrywając wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.



Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)

Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem ( lub wkładamy do foremki).
Chleb odstawiamy w  ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do ponownego rośnięcia.


Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut.
Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin).












śledź w śmietanie

                                  śledź w śmietanie

Dla wielu, danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania. 


składniki 


4 filety śledzi
1 cebula
1 niewielkie kwaśne jabłko
2 łyżki octu
sok z ćwiartki cytryny
250 ml kwaśnej śmietany
pieprz


sposób przygotowania


Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę.

Następnie śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko.
W misce mieszamy ze sobą jabłko, cebulę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę.


Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi, przekładając każdy kawałek pozostałą masą śmietanową.

Całość  wstawiamy  na dwanaście godzin do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
Następnie  wyjmujemy i podajemy, na przykład z gorącymi ziemniakami.






wtorek, 10 listopada 2015

peklówka według przepisu mojego dziadka

                                 Peklówka doskonała


Taki właśnie, uczyniony odręcznie, wpis zobaczyłem na ostatniej karcie książki kucharskiej  "Kucharka Litewska" Wincenty Zawadzkiej.
Książkę tę wraz z paroma innymi pozycjami, napisanymi z myślą o gotowaniu ( w każdej z książek, na marginesach, jest mnóstwo odręcznych  dopisków), odziedziczyłem po swym dziadku.
Jest to zbiór dzieł traktujący o kulinarnej sztuce, którego próżno by dziś szukać na księgarskich półkach, wystarczy przypomnieć że pierwsze wydanie Kucharki litewskiej datowane jest na rok 1854 i pomimo upływu prawie dwóch wieków, książka ta nadal jest inspiracją dla kolejnych pokoleń kucharzy.
Pewnie jeszcze nie jeden raz, będę starł się przedstawić przepisy z dziadkowego zbioru, dziś jednak chciałbym zająć się dopiskiem jego autorstwa, traktującym o sporządzaniu mieszanki do peklowania mięs na sucho.

Przyznam się szczerze, że początkowo sceptycznie podszedłem do tego przepisu, próbując go ulepszać poprzez zmianę proporcji, czy też dodatek innych składników.
Dziś z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że moje próby były całkiem niepotrzebne.
Bowiem jak wszystkim wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego.

Tak więc nie rozpisując się już więcej, przytaczam dziadkowe notatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny.

Podane proporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy przyprawy)

składniki

sól kamienna gruba 200 g
cukier brązowy 30 g
saletra 15 g
liść laurowy 10 szt
ziele angielskie 15 szt
gorczyca biała dwie łyżeczki
kolendra łyżeczka
pieprz ziarnisty łyżeczka
czosnek suszony łyżeczka

Sól wsypujemy na gorąca patelnię i prażymy ją przez kilka minut.
Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i całość dość grubo ubijamy.

Przyprawy mieszamy z wystudzoną solą, cukrem, oraz saletrą, następnie przesypujemy całość do pojemnika ze szczelnym zamknięciem.

Po czterech, pięciu dniach nasza mieszanka jest gotowa.

Przy zachowaniu podanych proporcji waga przypraw wynosi około 15 g, kolejne 45 g to saletra i cukier, tak więc możemy założyć że na każdy kilogram peklowanego mięsa używamy jedną czubatą łyżkę stołową mieszanki ( około 26 g)







ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami

                                             ciasto jogurtowe

Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser.
A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku.

składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka naturalnego jogurtu
3 jajka
1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
cukier puder 


sposób wykonania

Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą.
Do drugiej misy wbijamy jaja, dolewamy jogurt, oraz owoce wiśni i mieszamy.
Wlewamy "mokre" składniki do "suchych".
Całość krótko mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy, której dno wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy 21 cm ).

 Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez 35-40 minut.

 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).

Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.


zupa z pieczonego bakłażana

           zupa z pieczonego bakłażana


składniki dla czterech osób
2 bakłażany
słoik domowych pasteryzowanych pomidorów lub puszka pomidorów
1,5 l bulionu
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
2 łyżki sezamu
szczypta chili 
sól



sposób przygotowania

Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Do garnka wsypujemy sezam, prażymy go przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu, często mieszając i uważając aby się nie przypalił.
Do garnka z uprażonym sezamem wlewamy  oliwę, dodajemy obranego ze skóry pieczonego bakłażana ( pokrojonego na mniejsze części) i obrany z łupiny czosnek.


 Całość smażymy  przez dwie minuty, a następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy  na małym ogniu przez pięć minut.

Teraz garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość.


Na koniec, ponownie zagotowujemy zmiksowane warzywa, przyprawiamy solą, szczyptą chili, dodajemy posiekaną świeżą pietruszką, oraz kukurydzę i nakładamy zupę na talerze. 

poniedziałek, 9 listopada 2015

makaron z kurczakiem w sałatce

            sałatka z kurczakiem i makaronem



składniki dla czterech osób

1,5 szklanki dowolnego makaronu
300 g piersi z kurczaka
1 papryka 
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku)
sól, pieprz
szczypta chilli



sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą, oraz pieprzem i odstawiamy, na chwilę, w chłodne miejsce.

Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek i gotujemy  al dente.

Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pietruszkę, oraz czosnek, cebulę kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy,  wrzucamy pokrojoną cebulę, razem z czosnkiem i  smażymy  na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty, lekko szkląc cebulę, a następnie dodajemy kawałki kurczaka.

Całość smażymy przez kolejne siedem minut i dodajemy pokrojoną paprykę.
Smażymy jeszcze przez trzy minuty, a następnie przekładamy z patelni do miski.

Do misy dodajemy również ugotowany makaron,dokładamy szczypior, pietruszkę, kukurydzę i ciecierzycę.
Całość skrapiamy  dwiema łyżkami oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem,oraz szczyptą chilli i mieszamy.
Misę przykrywamy na trzydzieści minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom, a następnie podajemy.

filet z pstrąga w galarecie

                      pstrąg w galarecie


Delikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego rodzaju mięsnych galaret.


składniki 
2 pstrągi ( około 800-900 g)
1 cebula
1 marchew
kawałek korzenia selera
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego  maggi
0,6 l wody
2 łyżki żelatyny
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki

sposób wykonania
Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj.
Każdy z filetów  dzielimy nożem na cztery, pięć kawałków, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.

Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut.

Ugotowany rybny wywar odcedzamy,  odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb, a następnie przelewamy go do naczynia o dużym płaskim dnie i ponownie zagotowujemy.
Do gotującego się wywaru wkładamy kawałki filetów z pstrąga, resztę marchewki pokrojonej w paski, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") i gotujemy rybę przez 7-10 minut ( nie za długo bo się rozpadnie).


Na półmisku układamy ugotowane kawałki ryby.


Teraz do wywaru dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy go( wcześniej próbując) solą, oraz pieprzem i wyłączamy palnik.

Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, a następnie całość studzimy.
Kawałki pstrąga nakrywamy tężejącą galaretką i wstawiamy jeszcze na dwie godziny do lodówki.

Podajemy na półmisku, przyozdabiając całość natką pietruszki.

placuszki z płatków owsianych

                 placuszki z owsianych płatków


Owsiane płatki, pełne cennych składników, to wyśmienity pomysł na śniadanie.
Szczególne w chłodny deszczowy poranek.

składniki dla czterech osób
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka zsiadłego mleka
2/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka owsianych płatków
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek

łyżka oleju

sposób przygotowania

Do miski wsypujemy owsiane płatki oraz rodzynki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na dziesięć minut.
Następnie do namoczonych płatków dodajemy  mąkę,  cukier, proszek do pieczenia, zsiadłe mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie, trzy minuty.

W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem.

Ciasto nabieramy sporą łyżką, wkładamy  na patelnię i formujemy z niego placki.
Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.



niedziela, 8 listopada 2015

pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie

             chleb z kardamonem

Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki.



sposób wypieku jednego bochenka bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1,5 szklanka mąki pszennej
10 strąków nasion kardamonu
3 łyżki miodu
woda
1/2 łyżeczki soli


sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.


Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól. 


Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. 
Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować).
Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)

Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i wkładamy do foremki wyłożonej pergaminem.
Chleb odstawiamy w  ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.


Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut.
Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin), ponieważ  jeszcze gorący, będzie się kruszył przy krojeniu i przywierał do noża.











sobota, 7 listopada 2015

pikantna pieczona szynka

                                           pieczona szynka


Dziś zaproponuję przepis, który powinien znaleźć uznanie, u wszystkich miłośników pikantnych pieczeni.
Mam nadzieję, że aromatyczna szynka upieczona z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego tygodniowego jadłospisu.

składniki


1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki
marynata
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól,  pieprz

składniki zaprawy
5-6 papryczek tabasco czerwone skworcu
1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego skworcu
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1,5 łyżki pomidorów suszonych
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach 
1/2 łyżeczki korzenia lubczyku  skworcu
2 łyżki oliwy
sól

sposób przyrządzenia 

W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól. 
Szynkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. 
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). 

Następnego dnia szynkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem.

Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso.
Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory.
Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę.

Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy szynkę i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut.
Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia.
Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia.
Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia ( najlepiej połączonym z masłem i słodką śmietaną), lub na zimno