suszone śliwki
Przy swoim kalifornijskim kuzynie, wyglądają jak ubogi krewny, mniejsze, pomarszczone i brązowej barwy.
Nasze wrażenie ulegnie zmianie, z chwilą kiedy tylko weźmiemy do ust, ten niepozorny owoc.
Już jeden kęs wystarczy, abyśmy uznali wyższość, naszych rodzimych śliwek.
Jeżeli na koniec suszenia, potraktujemy je jeszcze wędzarniczym dymem, to ich smak staje się wprost nie do opisania. Po prostu nikt się nie oprze, takim delicjom.
Składniki
Dowolna ilość śliwek
Sposób wykonania
Owoce myjemy nacinamy nożem, usuwamy pestki i układamy na wyłożonej pergaminem blasze.
piątek, 4 września 2015
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami
chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami
Dodanie do chleba suszonych i podwędzanych śliwek sprawia, że sporych rozmiarów bochen, zniknął w żołądkach domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.
Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.
Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi.
No to juro upiekę.
sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
2 szklanki letniej wody
wypiek
3 szklanki mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
20 suszonych podwędzanych śliwek
sposób wykonania
Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy osiem łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
Dodanie do chleba suszonych i podwędzanych śliwek sprawia, że sporych rozmiarów bochen, zniknął w żołądkach domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.
Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.
Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi.
No to juro upiekę.
sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego
zaczyn
8 łyżek zakwasu
2 szklanki letniej wody
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
20 suszonych podwędzanych śliwek
sposób wykonania
rolada cielęca z żurawiną
Rolada cielęca z żurawiną
Składniki
Danie dla 8 osób
Sól, pieprz
10 ml octu balsamicznego
20 ml oliwy z oliwek
Szczypta lubczyku
Szczypta czosnku niedźwiedziego
Szczypta papryki słodkiej
Cielęcina
1,6 kg mostka cielęcego bez żeber
150 g suszonej żurawiny
Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka
Sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
ewentualnie woda
ewentualnie woda
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni.
Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).
mirabelkowa nalewka z miodem
nalewka z mirabelek
To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty.
Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce.
Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek.
Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później długim okresem leżakowania.
To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców.
składniki
1,5 kg mirabelek
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,6 l miodu
sposób wykonania
Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie.
To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty.
Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce.
Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek.
Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później długim okresem leżakowania.
To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców.
składniki
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,6 l miodu
sposób wykonania
Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie.
czwartek, 3 września 2015
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami
Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami
Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą.
Składniki dla czterech osób
2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą
250 g świeżych leśnych grzybów
1 cebula (najlepiej cukrowa)
1 spory bakłażan
5 łyżek masła
9 łyżek oliwy
sól, pieprz
ewentualnie szczypior
Sposób przygotowania
Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części.
Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą.
Składniki dla czterech osób
2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą
250 g świeżych leśnych grzybów
1 cebula (najlepiej cukrowa)
1 spory bakłażan
5 łyżek masła
9 łyżek oliwy
sól, pieprz
ewentualnie szczypior
Sposób przygotowania
Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części.
pomidorowe pulpeciki
pulpeciki w pomidorowym sosie
Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
6-7 pomidorów
20 g masła
1 łyżka mąki
sól,pieprz
szczypta lubczyku
świeża bazylia
1 łyżeczka domowego maggi
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę.
Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
6-7 pomidorów
20 g masła
1 łyżka mąki
sól,pieprz
szczypta lubczyku
świeża bazylia
1 łyżeczka domowego maggi
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę.
cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą
Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą
Składniki
Danie dla 4 osób
3 pomidory
2 kawałki sera mozzarella
Po garści oliwek czarnych i zielonych
Bazylia
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką z nich miąższ, uważając, aby nie przedziurawić skóry
Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
cukinia marynowana w słodkiej zalewie
cukinia w zalewie
Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory.
Składniki
2 kg niewielkiej cukinii
4 ząbki czosnku
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory.
Składniki
2 kg niewielkiej cukinii
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
leniwa salatka
sałatka leniwa
Kiedy brakuje nam chęci, oraz czasu na gotowanie, to sałatka tego typu, jest wprost idealnym rozwiązaniem.
składniki dla czterech osób
4 jajka
200 g ugotowanej drobnej fasoli
100 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku konserwowego
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu
pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i siekamy na drobne cząstki.
Kiedy brakuje nam chęci, oraz czasu na gotowanie, to sałatka tego typu, jest wprost idealnym rozwiązaniem.
składniki dla czterech osób
200 g ugotowanej drobnej fasoli
100 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku konserwowego
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu
pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i siekamy na drobne cząstki.
środa, 2 września 2015
ozory w sosie chrzanowym
ozory w chrzanowym sosie
Nie jest to danie dla każdego, ale ci którzy zdecydują się choć raz spróbować ozora, w aromatycznym chrzanowym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to królowało na pańskich stołach.
Ozory cenione były tak bardzo, że jeden z cesarzy, nakazał aby dania z nich przygotowane, podawano wyłącznie tylko jemu samemu.
Składniki dla czterech osób
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego maggi
2 łyżki masła
1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika)
150 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz
sposób wykonania
Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.
Nie jest to danie dla każdego, ale ci którzy zdecydują się choć raz spróbować ozora, w aromatycznym chrzanowym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to królowało na pańskich stołach.
Ozory cenione były tak bardzo, że jeden z cesarzy, nakazał aby dania z nich przygotowane, podawano wyłącznie tylko jemu samemu.
Składniki dla czterech osób
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego maggi
2 łyżki masła
1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika)
150 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz
sposób wykonania
Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.
czekoladowo czereśniowy sernik bez pieczenia
Sernik na zimno
Składniki
1 kg sera twarogowego
3 łyżki kakao
50 gr masła
½ szklanki cukru
Gorzka czekolada
5 płaskich łyżek żelatyny
Konfitura czereśniowa
Tortownica o średnicy około 24 cm
Sposób przygotowania
Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści.
zupa z cieciorki i świeżych pomidorów
zupa z cieciorką
Nie wiem dla jakiej przyczyny, ciecierzyca, bliska kuzynka naszego grochu, nie może zdobyć większej popularności w naszej kuchni.
Szkoda do jest od grochu dużo delikatniejsza i nie wymaga długotrwałego moczenia.
W połączeniu z pomidorami tworzy zupę, po którą warto sięgać jak najczęściej.
składniki dla czterech osób
250 g cieciorki
5-6 pomidorów
1 cebula
1 marchew
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
szczypta kminu rzymskiego
szczypta czarnuszki
sól,
maggi domowe
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sposób przygotowania
Na godzinę przed przygotowaniem zupy, ziarna cieciorki zalewamy letnią wodą.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku.
Nie wiem dla jakiej przyczyny, ciecierzyca, bliska kuzynka naszego grochu, nie może zdobyć większej popularności w naszej kuchni.
Szkoda do jest od grochu dużo delikatniejsza i nie wymaga długotrwałego moczenia.
W połączeniu z pomidorami tworzy zupę, po którą warto sięgać jak najczęściej.
składniki dla czterech osób
5-6 pomidorów
1 cebula
1 marchew
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
szczypta kminu rzymskiego
szczypta czarnuszki
sól,
maggi domowe
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sposób przygotowania
Na godzinę przed przygotowaniem zupy, ziarna cieciorki zalewamy letnią wodą.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku.
wtorek, 1 września 2015
chleb jabłkowy na zakwasie
chleb na zakwasie z jabłkami
Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba.
sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
2 szklanki letniej wody
wypiek
3 szklanki mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
2-3 niewielkie kwaśne jabłka
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba.
sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
8 łyżek zakwasu
2 szklanki letniej wody
3 szklanki mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
2-3 niewielkie kwaśne jabłka
sposób wykonania
pieczony owocowy deser
owocowy deser z piekarnika
Jeżeli sporządzał bym listę deserów biorąc pod uwagę stosunek nakładu pracy do uzyskanego efektu to przepis ten niewątpliwie zająłby bardzo wysokie miejsce na takiej liście.
Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia.
składniki dla czterech osób
1 melon
4 niewielkie banany
2 świeże figi
2 łyżki płynnego miodu
kilka wykałaczek sposób wykonania
Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół.
Jeżeli sporządzał bym listę deserów biorąc pod uwagę stosunek nakładu pracy do uzyskanego efektu to przepis ten niewątpliwie zająłby bardzo wysokie miejsce na takiej liście.
Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia.
składniki dla czterech osób
1 melon
4 niewielkie banany
2 świeże figi
2 łyżki płynnego miodu
kilka wykałaczek sposób wykonania
Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół.
klasyczne leczo
klasyczne leczo... prawie
Potrawa ta, najlepiej smakuje wykonana ze świeżych warzyw, dostępnych o tej porze roku.
Dziś chciałem sięgnąć po oryginalny, madziarski przepis, z boczkiem i smalcem. Bowiem te dodatki, znacząco wpływają na jakość i smak dania.
Zawahałem się jedynie, przy wyborze kiełbasy. Oryginalnej, mocno paprykowej, nie udało mi się dostać. Już miałem zrezygnować z dodania tego składnika, kiedy przypomniałem sobie, że mam w lodówce białą kiełbasę, własnej roboty.
Niewiele się namyślając, dodałem do węgierskiej potrawy, nasz polski akcent. W końcu wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki.. .
składniki dla czterech osób
5 papryk czerwonych
6 pomidorów
3 cebule
2 ząbki czosnki
100 g wędzonego boczku
150 g surowego boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
4 pęta kiełbasy (u mnie białej)
Sposób przygotowania
Boczek surowy i wędzony kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do dużego garnka i na małym ogniu, wytapiamy z boczków tłuszcz.
Do wytopionego boczku( nie smażymy boczków zbyt długo, aby nie zrobiły się nam z niego skwarki), dodajemy smalec wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cebulę, razem z drobno posiekanym czosnkiem. Smażymy całość przez kilka minut, aż cebula się nie zeszkli.
Potrawa ta, najlepiej smakuje wykonana ze świeżych warzyw, dostępnych o tej porze roku.
Dziś chciałem sięgnąć po oryginalny, madziarski przepis, z boczkiem i smalcem. Bowiem te dodatki, znacząco wpływają na jakość i smak dania.
Zawahałem się jedynie, przy wyborze kiełbasy. Oryginalnej, mocno paprykowej, nie udało mi się dostać. Już miałem zrezygnować z dodania tego składnika, kiedy przypomniałem sobie, że mam w lodówce białą kiełbasę, własnej roboty.
Niewiele się namyślając, dodałem do węgierskiej potrawy, nasz polski akcent. W końcu wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki.. .
składniki dla czterech osób
5 papryk czerwonych
6 pomidorów
3 cebule
2 ząbki czosnki
100 g wędzonego boczku
150 g surowego boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
4 pęta kiełbasy (u mnie białej)
Sposób przygotowania
Boczek surowy i wędzony kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do dużego garnka i na małym ogniu, wytapiamy z boczków tłuszcz.
Do wytopionego boczku( nie smażymy boczków zbyt długo, aby nie zrobiły się nam z niego skwarki), dodajemy smalec wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cebulę, razem z drobno posiekanym czosnkiem. Smażymy całość przez kilka minut, aż cebula się nie zeszkli.
Subskrybuj:
Posty (Atom)