Gotowe powidła |
Składniki
3 kg wiśni
900 g cukru ( 300 g na każdy kilogram owoców)
Sposób przygotowania
Myjemy i drylujemy owoce, przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy.
Trzymając na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy przez godzinę. Następnie wyłączamy palnik i zostaw do wystudzenia ( z reguły zostawia się garnek w "spokoju" na cała noc). Następnego dnia gotować owoce kolejną godzinę i znów zostawić do wystudzenia. Na trzeci dzień ponownie podgrzewamy wiśnie, konfitura( po wcześniejszych gotowaniach) powinna już zgęstnieć na tyle, że nie możemy już mówić o jej gotowaniu, a raczej o smażeniu. Podczas kolejnej ( trzeciej już) godziny, powidła często mieszamy, co jakiś czas oceniając ich gęstość. Kiedy konsystencja już nam odpowiada ( w moim przypadku następuje to po trzeciej godzinie i kwadransie) napełniamy gorącą konfiturą słoiki, zakręcamy ich wieczka, odwracając słoje od góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia, (zakrętki w słoikach powinny być lekko wklęsłe) i odstawiamy do spiżarki.
domowe powidła to super sprawa, pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuń